Lukijalta: Digitalisaatio on hyvä renki – Suomessa siitä on tullut isäntä
Sain vuoden alussa verottajalta postia. Verottaja on toki muistanut minua jokaisena vuotena kun olen asunut Espanjassa, mutta tämä posti oli toisenlainen.
Sen sijaan, että verottaja olisi taas kerran todennut, että maksan Suomeen tänäkin vuonna vain sairausvakuutusmaksun, koska olen verovelvollinen Espanjaan, nyt tulikin tieto että olen kunnallisverovelvollinen Helsinkiin ja minun pitää maksaa tietty prosentti veroa.
Ihmettelin asiaa, meillä Espanjan verovelvollisillahan piti olla kolmen vuoden siirtymäaika verotuksessa, jos eläkkeemme tulee yksityiseltä puolelta. Enkä ole koskaan ollut Helsingissä kirjoilla. Miksi siis verolle?
Asiasta oli otettava selvää. Kirjeessä ei ollut allekirjoittajaa eikä minkäänlaista muutakaan osoitetta. Siinä viitattiin OmaVero-nimiseen palveluun internetissä. Sieltä saisin suomalaisilla pankkitunnuksilla auki omat tietoni ja sen kautta voisin myös tehdä oikaisun verotukseeni.
Asiani selvittämiseksi ei palvelun takana olevista tiedoista ollut riittävästi hyötyä, joten halusin puhua nimellä varustetun ihmisen kanssa. Toki olisin voinut soittaa, palvelunumero kyllä löytyi, mutta ulkomailta soittaminen ei ole halpaa.
Asia muuttui vaikeammaksi, mutta parin tunnin salapoliisityön jälkeen löysin Helsingistä nimen, jolle osoittaa ihmetykseni. Nettiosoite oli etunimi.sukunimi@vero.fi. Lähetin sähköpostia ja sain asiani hoidettua asiallisesti vielä samana päivänä.
Tapaus jäi askarruttamaan. Suomalaisten terveystiedotkin ovat nykyisin palvelussa nimeltä OmaKanta, jossa pitää asioida kuten verottajallakin.
Meitä ulkosuomalaisia on eri maissa toista miljoonaa. Meitä on kaikenkarvaisia, paremmin ja huonommin toimeentulevia. Joillain saattaa olla hyväkin nettiyhteys, joissain maissa netti ei toimi tai sen käyttöä valvotaan.
Kuitenkin voi olla, että useilla ulkosuomalaisilla on työ- ja terveyshistoriaa Suomessa. Olettamus, että kaikilla olisi suomalainen pankkitili ja myös nettitunnukset, osoittaa viranomaisen ajattelun kapeutta.
Digitalisaatiota ei voi estää ja se on hyvä renki. Mutta nyt se on nostettu isännän asemaan, ja tämä isäntä jättää runsaan joukon niin ulkosuomalaisia kuin kotimaassa asuviakin ulkopuolelle.
Lain mukaan jokaisella kansalaisella on oikeus saada itseään koskevaa tietoa viranomaisilta. Kyllä se onnistuu, mutta voi kuinka vaikeaksi se on tehty!
Valtio esiintyy nimettömänä isona veljenä, kansalaiselta edellytetään älypuhelinta tai tietokonetta ja netin käytön laajoja taitoja.
Suomalainen yhteiskunta on muutenkin ajautumassa uudestaan luokkayhteiskunnaksi, liian nopea digitalisaatioon kokonaan siirtyminen vielä lisää sitä.
Varakkailla on välineet, varattomilla välttämättä ei. Ulkosuomalaiset, maahanmuuttajista osa, seniorit ja vammaiset saattavat tässä digi-innossa jäädä jälkijunaan ja jopa ulkopuolelle.
Järki käteen ja pikkaisen ajattelua peliin! Haluamme edelleen vaihtoehtoisesti olla tekemisissä nimellä varustetun ihmisen kanssa.
Eeva Donner
ulkosuomalainen
Espanja