Lukijoilta

Lukijalta: Digitalisaatio on hyvä renki – Suomessa siitä on tullut isäntä

Sain vuoden alussa verottajalta postia. Verottaja on toki muistanut minua jokaisena vuotena kun olen asunut Espanjassa, mutta tämä posti oli toisenlainen.

Sen sijaan, että verottaja olisi taas kerran todennut, että maksan Suomeen tänäkin vuonna vain sairausvakuutusmaksun, koska olen verovelvollinen Espanjaan, nyt tulikin tieto että olen kunnallisverovelvollinen Helsinkiin ja minun pitää maksaa tietty prosentti veroa.

Ihmettelin asiaa, meillä Espanjan verovelvollisillahan piti olla kolmen vuoden siirtymäaika verotuksessa, jos eläkkeemme tulee yksityiseltä puolelta. Enkä ole koskaan ollut Helsingissä kirjoilla. Miksi siis verolle?

Asiasta oli otettava selvää. Kirjeessä ei ollut allekirjoittajaa eikä minkäänlaista muutakaan osoitetta. Siinä viitattiin OmaVero-nimiseen palveluun internetissä. Sieltä saisin suomalaisilla pankkitunnuksilla auki omat tietoni ja sen kautta voisin myös tehdä oikaisun verotukseeni.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Asiani selvittämiseksi ei palvelun takana olevista tiedoista ollut riittävästi hyötyä, joten halusin puhua nimellä varustetun ihmisen kanssa. Toki olisin voinut soittaa, palvelunumero kyllä löytyi, mutta ulkomailta soittaminen ei ole halpaa.

Asia muuttui vaikeammaksi, mutta parin tunnin salapoliisityön jälkeen löysin Helsingistä nimen, jolle osoittaa ihmetykseni. Nettiosoite oli etunimi.sukunimi@vero.fi. Lähetin sähköpostia ja sain asiani hoidettua asiallisesti vielä samana päivänä.

Tapaus jäi askarruttamaan. Suomalaisten terveystiedotkin ovat nykyisin palvelussa nimeltä OmaKanta, jossa pitää asioida kuten verottajallakin.

Meitä ulkosuomalaisia on eri maissa toista miljoonaa. Meitä on kaikenkarvaisia, paremmin ja huonommin toimeentulevia. Joillain saattaa olla hyväkin nettiyhteys, joissain maissa netti ei toimi tai sen käyttöä valvotaan.

Kuitenkin voi olla, että useilla ulkosuomalaisilla on työ- ja terveyshistoriaa Suomessa. Olettamus, että kaikilla olisi suomalainen pankkitili ja myös nettitunnukset, osoittaa viranomaisen ajattelun kapeutta.

Digitalisaatiota ei voi estää ja se on hyvä renki. Mutta nyt se on nostettu isännän asemaan, ja tämä isäntä jättää runsaan joukon niin ulkosuomalaisia kuin kotimaassa asuviakin ulkopuolelle.

Lain mukaan jokaisella kansalaisella on oikeus saada itseään koskevaa tietoa viranomaisilta. Kyllä se onnistuu, mutta voi kuinka vaikeaksi se on tehty!

Valtio esiintyy nimettömänä isona veljenä, kansalaiselta edellytetään älypuhelinta tai tietokonetta ja netin käytön laajoja taitoja.

Suomalainen yhteiskunta on muutenkin ajautumassa uudestaan luokkayhteiskunnaksi, liian nopea digitalisaatioon kokonaan siirtyminen vielä lisää sitä.

Varakkailla on välineet, varattomilla välttämättä ei. Ulkosuomalaiset, maahanmuuttajista osa, seniorit ja vammaiset saattavat tässä digi-innossa jäädä jälkijunaan ja jopa ulkopuolelle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Järki käteen ja pikkaisen ajattelua peliin! Haluamme edelleen vaihtoehtoisesti olla tekemisissä nimellä varustetun ihmisen kanssa.

Eeva Donner

ulkosuomalainen

Espanja

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​