Lukijoilta

Ikänäkö kuluttaa

Varhaisaamuna radiosta kuulemani tutkimus, miten 40 prosenttia kansalaisista pelkää loppuunpalamista, herätti minut, aiheellisena, lopullisesti tähän kiireiseen ongelmaan.

Se vaatii kansalaisherätystä, joka onnistuu vain median puuttumisella asiaan. Olen vuosikymmeniä yrittänyt tätä probleemia esiintuoda, mutta laihoin tuloksin.

Työntekomme on erittäin vallitsevasti lähityöskentelyä, joka vain lisääntyy. Se vaatii vaivatonta näkemistä. Kuitenkin elimistön suurten pelivarojen ansioista rasitus siinä on piilevää ja tiedostamatonta, mutta kuluttavaa. Se on kevennettävissä ainoastaan silmälasein.

Ikänäkö, presbyopia, vaatii ajoissa pluslaseja tai muutosta plussuuntaan, koska nyt jo on niin suuresti ajauduttu miinuslasien käyttöön.

Ikänäön keventämiseen on herätty yleisesti vasta noin 40 vuoden iässä, jos silloinkaan, mutta sitä on syytä alkaa toteuttaa niin varhain kuin mahdollista.

Kysymys on yksinkertaisesta asiasta, pääasia, että tämä suunnaton tarve todetaan ja tilanteeseen tartutaan määrätietoisesti.