Lukijalta: Kerppuja karjalle
Teille karjanomistajille, joita rehupula uhkaa, olisi pieni apu, mutta se on suuritöinen. Ennen vanhaan tehtiin kerppuja joka talossa. Taitettiin pensaista ja lehtipuista 1–2-metrisiä oksia sylillinen ja sidottiin kimpuiksi notkealla oksalla. Tuomi ei kelpaa. Ne kuivattiin pystyssä ladossa, voi kuivata ulkonakin, sateella pressu päälle.
Lammas tarvitsi 100 kerppua talvessa. Joutokarjalle riittää hätätilassa oljet ja vitamiinipommi kerppu. Niitä annettiin lehmillekin, jos vain riitti. Auttoi puutostautiinkin.
Sota-aikana me koululaisetkin oltiin päivä talkoissa kerppuja tekemässä. Nuoret eivät taida enää muistaa kerppuaikaa.
Nyt raivaussaha käyttöön ja puskat matalaksi. Kokeilkaa, jos koneella voisi tehdä löysän paalin tai käyttää säilöntäainetta. Jos saisi pelastettua teuraalta edes yhden lehmän.
Vanha karjatilan emäntä