Lukijalta: Trump onnistui
Kun halutaan selvittää Trumpin ja Putinin vierailun syitä, on katsottava lähihistoriaan.
Trumpin yksi vaalilupauksista oli, että hän poistaa työttömyyden USA:sta. Obamalla oli runsaasti ideoita, mutta USA:n talous oli kuralla, joten hän ei voinut lisätä valtion menoja. Sairaanhoitouudistuksen hän kuitenkin teki.
Trumpin ideana oli, että hän tekee Kiinan kanssa kauppasopimuksen. Kiinalla on runsaasti raaka-aineita, joita USA tarvitsee. Lisäksi Trump arveli Kiinan tarvitsevan korkean teknologian tuotteita.
Sopimukseen kuului Pohjois-Korean rauhoittaminen ja kauppasopimus Kiinan kanssa.
Trump ei kuitenkaan huomioinut, että aikaisemmin Kiina oli ostanut hävittäjänsä Venäjältä, nyt Kiina teki lentokoneensa itse. Lisäksi Kiina toimi siten, kuin valtio, joka valmistautuu sotaan. Kiina oli voimakkaasti vahvistanut laivastoaan ja sillä oli aivan uusi lentotukialus. Kiina oli lisäksi sulkenut vanhoja laivareittejä ja ottanut saaria tukikohdikseen.
USA:n laivaston tutkimusmatkan aikana laivareitit kuitenkin avattiin. Oli selvää ettei Kiina halunnut riitaantua USA:n kanssa.
Trumpin neuvottelut Kiinan kanssa kuitenkin epäonnistuivat, sillä Kiina vaati, että USA luopuu Taiwanin suojelusta.
Kun Trump katsoi karttaa, ainoa maa, jonka kanssa voisi tehdä kauppasopimuksen ja jolla olisi raaka-aineita myytäväksi, oli Venäjä. Trump ei kuitenkaan voinut neuvotella Venäjän kanssa, koska olisi joutunut riitoihin EU:n kanssa. Hänelle kävi kuitenkin tuuri, sillä Iso-Britannia eroaa EU:sta, joten maan kanssa voisi sopia ilman riitaa. EU:lle saatettiin muita murheita, jonka takia EU ei pystyisi riitelemään, joten hän päätti määrätä EU:n tuotteille tullit.
Venäjän kanssa sovittiin, että Venäjä selvittää vaalijupakan Venäjän osuuden. Lisäksi Venäjä lupasi kaasutoimitukset ainoastaan Saksan tarpeisiin, joten USA:n kaasutoimitukset Eurooppaan voivat jatkua. Venäjä ei myöskään romuta Ukrainan kaasuputkia, joten Ukraina voi edelleen ostaa kaasunsa Venäjältä.
Putin laski, että kauppasopimus USA:n kanssa nostaisi raaka-aineiden hintoja ja Venäjä tarvitsee korkean teknologian tuotteita.
Nyt EU neuvottelee USA:n kanssa tulleista, ja poliittiset ristiriidat ovat unohtuneet. Samoin Kiina on älähtänyt pelkoon, että jää kaupan sivuraiteelle.
Sitä vastoin USA:ssa on ruvettu käynnistämään tehtaita, jotka ovat pitkään seisoneet tyhjinä. Esim. Lincoln-autotehdasta ollaan käynnistämässä.
Kauppasopimukset hyödyttäisivät muun muassa Saksaa ja Suomea, jos ne toteutuvat odotetuissa laajuuksissaan.
Pasi Armio