Lukijalta: Palveluiden digiajassa ei saa unohtaa puhevammaisia
Rakentamisessa suositaan nykyään esteettömyyttä. Jos jalkasi eivät kanna, pääset silti useimmiten perille ramppien, hissien ja kaiteiden avulla. Uusiin rakennuksiin rakennetaan systemaattisesti pyörätuolillekin sopivat kylpyhuonetilat.
Mutta entä jos menetät puhekykysi eli saat afasian? Voit ehkä edelleen asua kodissa, jossa on portaita, mutta itsenäinen asioiminen erityisesti digitaalisissa ympäristöissä vaikeutuu.
Olet aiemmin hoitanut pankkiasiasi, varannut junaliput ja hoitanut ajanvaraukset lääkäriin sujuvasti netissä, mutta nyt tutun pankin nettisivu näyttää silmissäsi käsittämättömältä. Toteat, että on helpointa kävellä lähimpään pankkiin, jotta saisit laskusi maksettua.
Kuvittele, että lasku on tullut postissa jo valmiiksi myöhässä. Lähin asiakaspalvelua tarjoava pankkikonttori on kuitenkin juuri sulkenut ovensa ja palvelut ovat siirtyneet kauemmaksi, keskustan isoon konttoriin. Tilaisit taksin, koska kotoasi ei pääse keskustaan julkisella liikenteellä. Afasian vuoksi et pysty asioimaan puhelimessa. Joudut siis odottamaan viikon päästä seuraavan kerran auttamaan tulevaa puhetulkkiasi.
Vihdoin, kun olet valmis lähtemään pankkiin, taksi ei tule, sillä vaikka puhetulkki on tilannut palvelun oikein, Kelan taksipalvelu on sotkenut taksien tilaukset väärälle päivälle, etkä siksi pääse varattuna aikana pankkiin. Et pysty soittamaan taksiin tai pankkiin selvittääksesi tilanteen.
Kun puhetulkkisi seuraavan kerran tulee, asiakaspalvelun ruuhkautumisen vuoksi saat seuraavan vapaan ajan kahden viikon päähän. Laskusta tulee kotiin karhukirje, ja tunnollisena, aina asiasi hyvin hoitaneena kansalaisena puhkeat kyyneliin. Milloin kaikesta tuli näin vaikeaa?
Afasia vaikeuttaa arjessa selviytymistä, oman elämän hallintaa ja sosiaalisten suhteiden hoitamista. Henkilöillä, joilla on afasia tai muu kommunikointia vaikeuttava este, voi olla hankalaa asioida erityisesti digitaalisissa ympäristöissä, kuten pankki- tai lippupalveluissa sekä ajanvarauksissa. Kielellisen häiriön vuoksi näiden palveluiden saavutettavuus voi siis vaarantua.
Yhä useampi palvelu digitalisoidaan ja sähköinen asiointi on myös viranomaispalveluiden yleinen tavoite. Tällöin kielellisten vaikeuksien aiheuttama haitta korostuu. Tätä ei tuoda esille, kun digitalisaatio esitetään väylänä parempaan osallisuuteen; voithan hoitaa pankkipalvelusi omalta kotisohvaltasi. Miten kätevää! Mutta ei niin kätevää, jos et pysty käyttämään tietokonetta tai puhelinta.
Ongelma ei ratkea sillä, että kaikille hankitaan kotiin tietokone ja näytetään, miten sen saa päälle. Myös palveluiden sisällön tulee olla helposti omaksuttavaa ja henkilökohtaista palvelua pitää olla saatavilla riittävän lähellä ja riittävän usein.
Digitaaliset ratkaisut luovat toisille esteitä samalla kun ne merkitsevät toisille saavutettavampia palveluita. Suomi on sitoutunut toteuttamaan YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen vaatimukset, joihin kuuluu muun muassa saavutettavuuden edistäminen tietoverkoissa.
Myös puhevammaisilla ihmisillä on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen sekä oikeus päästä osalliseksi tieteen edistyksen mukanaan tuomista eduista. Mutta jos tiedottaminen ja palveluiden tarjoaminen hoidetaan vain digitaalisesti tai puhelimitse, osa ihmisistä tipahtaa kyydistä. Digisisältöjen selkokielisyys ja henkilökohtaisten palveluiden riittävän laaja säilyttäminen ovat meille kaikille eduksi.
Maria Vinberg
puheterapeutti
Aivoliitto ry