Lukijoilta

Lukijalta: Sydäniskureita tarvitaan lisää

Turun Sanomien mielipidesivulla oli 18.5. Kaarinan kaupunginvaltuutetun Janne Ason ansiokas kirjoitus maallikkoelvytyksen kehittämisestä. Asiaa tulee tukea sekä paikallisella tasolla että valtakunnallisesti.

Sydäniskureilla eli defibrillaattoreilla on pelastettu maassamme kymmeniä tai jopa satoja ihmishenkiä. Laite sopii myös maallikoiden käyttöön. Siksi olisi erittäin toivottavaa, että sydäniskureiden saatavuus olisi mahdollisimman korkea.

Laitteita lienee tällä hetkellä 2000–3000 ja niiden käyttö on niin yksinkertaista, että maallikkokin voi osallistua hengen pelastamiseen.

Suomeen on vuonna 2011 perustettu rekisteri, josta muun muassa laitteiden sijainti käy ilmi. Tämän rekisterin takana ovat Suomen Elvytysneuvosto, Suomen Punainen Risti ja Sydänliitto. Rekisteriin voi tutustua osoitteessa www.defi.fi.

Rekisteri tarjoaa tietoa sydänpysähdyspotilaan hoidosta, sydäniskureiden käytöstä ja sijainnista. Laitteiden haltijat saavat halutessaan tiedot laitteestaan rekisteriin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomeen on kaavailtu myös järjestelmää, jossa elvytyksen asiantuntija saisi matkapuhelimeensa viestin, kun hänen lähellään oleva sydäniskuri otetaan käyttöön.

Jotta myönteistä kehitystä voidaan edistää, on Lions Club Littoinen tehnyt Lions-liitolle aloitteen hankkeesta, jonka tavoitteena on sydäniskureiden määrän kasvattaminen Suomessa. Aloitetta käsitellään Suomen Lions liiton vuosikokouksessa Oulussa 8.-10.6.

Ideana on, että Lions-klubit aktivoidaan avustamaan laitteiden hankintaa siten, että keskimäärin yksi klubi rahoittaisi yhden laitteen hankinnan. Näin saataisiin maahamme nopeasti lisää noin 1000 laitetta. Yhden laitteen hankintakustannus on 1500–3000 euroa laitteesta ja varusteista riippuen.

Toki yksittäiset klubitkin voivat tehdä päätöksen laitteen hankinnan rahoittamisesta, mutta kokonaishyöty on varmasti suurempi, kun hankinta toteutetaan koordinoidusti ja kuuntelemalla asiantuntijoita kuten Suomen Sydänliittoa.

Lions Club Littoinen toivoo, että mahdollisimman moni Suomen Lions liiton vuosikokoukseen osallistuva ottaisi aiheeseen myönteisen kannan.

Pentti Jäntti

LC Littoinen

Tiedotussihteeri