Lukijalta: Reseptien kirjoittamiseen koulutetun sairaanhoitajan työskentely on turvallista
Julkisuudessa on esitetty viime aikoina lähinnä lääkärien taholta huolta lääkkeitä määräävien sairaanhoitajien työn turvallisuudesta.
Sairaanhoitajalla, jolla on rajattu lääkkeenmääräämisoikeus, on koulutuksessa (45 op) painopiste ollut potilaan tutkimisen, kliinisen fysiologian ja lääketieteen opinnoissa sekä näyttöön perustuvien Käypä hoito -suositusten hallinnassa. Yliopistot vastaavat farmakologiasta sekä reseptiopista. Näiden opintojen vaativuus on sama kuin lääkäriopiskelijoilla.
Koulutus on Suomessa jopa laajempi kuin monissa niissä maissa, missä sairaanhoitajan laajennettu tehtävänkuva on jo vakiintunut osa terveydenhuollon toimintaa.
Päivystysten ja perusterveydenhuollon lääkärit osallistuvat kiinteästi opintojen ohjaukseen kliinisessä työssä.
Teoreettiset opinnot kytketään avovastaanottotoimintaa useita vuosia tehneiden kokeneiden sairaanhoitajien aiempaan osaamiseen.
Potilaan kliinisen tutkimisen, hoidon tarpeen arvioinnin, päätöksenteon sekä lääkkeenmääräämisen osaaminen varmistetaan näytöin, jotka myös työparilääkäri on arvioinut.
Yhtenä huolenaiheena on tuotu esille, että yksinkertaisen oireilun taakse voi kätkeytyä vakava sairaus.
Koulutuksessa olemme tästä riskistä hyvin tietoisia. Toisin kuin julkisuudessa on esitetty, hoitaja ei virallisesti tee diagnoosia, vaan tilannearvion. Hoitajan arvio ei kuitenkaan perustu suppeaan algoritmiin, kuten on epäilty.
Sairaanhoitajien valvonnassa ei vakavia poikkeamia ole ilmennyt. Tietoomme ei ole myöskään tullut virheellisiä infektiotautien diagnooseja tai lisääntyneitä käyntejä Suomessa.
Julkiset työnantajat ovat aktiivisesti lähettäneet hoitajia koulutukseen, yksityispuoli vielä vähemmän.
Erityisesti yleislääkärit ovat ilahduttavan aktiivisesti olleet mukana sekä koulutuksessa että työpaikan yhteistyömallin rakentamisessa. Hyviä malleja löytyy muun muassa Keski-Suomesta.
Potilaat ovat ilmaisseet sosiaali- ja terveysministeriön selvityksessä luottavansa hoitajien työskentelyn laatuun.
Mielestämme ammattikuntien hyvä yhteistyö on terveydenhuollossa tarpeen.
Hoitajien rajattu reseptinkirjoitusoikeus ei tämän yhteistyön tuloksia vaaranna, vaan on harkittu ja hyödyllinen osa nykyaikaista palvelujärjestelmää.
Yhteistyön päämääränä on potilaan hyvä hoito ja hänen tarpeisiinsa vastaaminen.
Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämiskoulutuksen korkeakouluverkoston puolesta:
Johanna Heikkilä
Pj., asiantuntija, TtT
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Virpi Sulosaari
Yliopettaja, TtT
Turun ammattikorkeakoulu