Lukijoilta

Rahalla saisi monimuotoista Naturaa

Linnustoarvot ovat parantuneet keskimäärin 50 prosenttia per LIFE-hanke, kirjoittajat toteavat.
Linnustoarvot ovat parantuneet keskimäärin 50 prosenttia per LIFE-hanke, kirjoittajat toteavat.

Outi Hoikkala esittää (TS 27.8.) kahdesta Linnut-vuosikirjojen artikkelistamme osin päinvastaisia päätelmiä kuin mitä olemme niissä kirjoittaneet. Viitaten 2012 julkaistuun artikkeiimme, Hoikkala epäilee Naturaan sijoitettujen varojen olevan tuhlausta, koska usealla lintujalilla on ollut negatiiviset kannankehitykset Natura-alueilla niiden perustamisen jälkeen. Hän ei huomioi sitä, että vuoden 2011 artikkelissamme osoitimme nimenomaan Natura-alueiden luonnonsuojeluhankkeisiin sijoitettujen varojen tuottavan erittäin hyvää vastinetta veronmaksajien euroille, mikäli raha kanavoidaan LIFE-rahaston ja käytännössä samalla ympäristöhallinnon kautta. Linnustoarvot ovat parantuneet keskimäärin 50 prosenttia per LIFE-hanke. Voiko millään sektorilla käyttää veroeuroja paremmin? Hankkeet ovat olleet lisäksi työvoimavaltaisia ja työllistäneet paikallistakin väestöä.

Hoikkala on toki huomannut oikein, että suojeluhankkeista huolimatta linnustolla ei kuitenkaan mene kokonaisuudessaan hyvin. Syyksi hän arvelee, että maanomistajien normaalisti harjoittama toiminta, joka suojelupäätöksen jälkeen on rajoitettu, on itse asiassa ollut lintukosteikkojen monimuotoisuutta ylläpitävä tekijä. Natura-status ei estä tätä hoitavaa toimintaa edelleenkään, vaan tarjoaa itse asiassa laajemmat rahoitusmahdollisuudetkin tälle toiminnalle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muista rahoituskanavista, kuten aluekehitysrahoista ja kuntien budjeteista rahoitetut luonnonsuojeluakin sivuavat hankkeet eivät valitettavasti tuota Suomessa tällä hetkellä linnustolle mainittavia hyötyjä. Kyseiset hankkeet ovat luonnonsuojelun osalta yleensä mitoitettu varsin pieniksi, ja jatkuvuutta ei ole huomioitu. Pääsyy lienee kuitenkin siinä, että keskeisenä suunnittelijatahona ei toimi niissä valtion ympäristöhallinto, josta paras luonnonsuojeluosaaminen löytyy.

Natura-alueilla nimenomaan ongelmana on heikentävän toiminnan jatkuminen, ja Etelä-Suomen lintukosteikkojen tapauksessa se tarkoittaa erityisesti maatalouden kiintoaine- ja ravinnekuormitusta. Nykyisten ja historiallisten heikennysten torjumiseksi kunnostushankkeita tarvitaan jatkuvasti, mutta linnustolle tärkeillä Natura-alueilla hankkeita on noin neljä kertaa vähemmän kuin mikä tarve on. Veronmaksajan ei ole syytä kuitenkaan hätkähtää, sillä puuttuvat summat ovat suhteellisesti hyvin pieniä, Suomessa noin 15 miljoonaa euroa vuodessa. Huomattavasti enemmän veroeurojamme käytetään biodiversiteetin tuhoamiseen: erilaisiin haitallisiin tukiaisiin, valtionosuuksiin ja verohelpotuksiin. Näillä vaikutetaan myös Natura-alueiden tilaan.

LIFE-rahasto käsittää EU:n budjetista vain noin 0,2 prosenttia ja on ainoa ympäristölle korvamerkitty rahasto. Kustannustehokas, mutta selvästi alimitoitettu EU:n LIFE-rahasto ei ilmeisesti kasva seuraavalle kaudelleen – siitä päättää muiden mukana Suomi. Suomi ei ole esittänyt toistaiseksi sen korottamista eikä tukenut muiden maiden korotusesityksiä. Ympäristöhallintomme on lisäksi supistettu niin olemattomiin, että sieltä ei löydy enää työvoimaa vetämään riittävästi hyviä suojelu- ja kunnostushankkeita, vaikka rahaa niille ovelle lapioisi. Terveiset tulisi lähettää Suomen valtiovarainministeriöön ja hallitukselle, ei EU:hun.

Uskomme Hoikkalan hyvään tahtoon luonnon hyvinvoinnin osalta, mutta emme ymmärrä hänen ristiretkeään Naturaa vastaan – todelliset kipupisteet sijaitsevat muussa kuin Naturan olemuksessa. OECD-maista Suomi käyttää ympäristö- ja luonnonsuojeluun niukimmin rahaa. Lisäksi Suomessa luonnon turmeleminen on edelleen ilmaista, joskin pääsääntöisesti luvanvaraista. Siten luonnonsuojelussa, toisin kuin ympäristönsuojelussa, ”saastuttaja” ei maksa jälkien korjaamisesta, vaan veronmaksajat. Jo noin 40 valtiossa, kuten Yhdysvalloissa, Meksikossa, Saksassa ja Mongoliassa lasku menee ”saastuttajalle”, ja toisaalta maanomistajalähtöiset suojeluhankkeet saavat siellä osan näistä tuloista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Outi Hoikkala, Salo
Kiitos aktivoitumisesta
Ehkä ymmärrätte asenteeni paremmin, jos kerron että olen luonnonsuojelualueen omistaja. Heti Natura päätöksen jälkeen tämä alue suojeltiin kansainvälisesti merkittävänä lintuvesialueena. Mitään toimenpiteitä alueen tilan kohentamiseksi ei kuitenkaan ole tehty ja yksityisenä henkilönä minulla ei ole siihen varaa, onhan alue kohtuullisen suuri ja ennallistamiseen tai kehittämiseen tarvittava rahoitus olosuhteet huomioiden suuri.

Se, miten viranomainen täällä Halikonlahdella on rahoituksen kohdistanut, tulee se sitten mitä kautta tahansa, ei ole tukenut lintuvesialueen parasta. Joten on päivänselvää että tästä alueesta hoitamattomana on vuosien saatossa kehittynyt sellainen lutakko, jossa linnut eivät enää menesty.

Kun luonnonsuojelualue on tänne kerran perustettu, odotan että sen hoitoon löytyy resursseja ja luonnonsuojelualue priorisoidaan kansainvälisesti merkittävänä lintuvesialueena sen vaatimalla tavalla, siitäkin huolimatta että se on yksityisessä omistuksessa.

Toivon että eri tahot kiinnittävät näihin epäkohtiin huomiota. Näin myös vastustus luonnonsuojelua vastaan vähenee ja yksityisten alueen omistajien kiinnostus luonnonsuojelualueiden perustamiseen kasvaa. Nyt Naturaan sijoitetut rahat on kanavoitu jonnekin muualle ja siihen olen henkilökohtaisesti erittäin pettynyt.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.