Lukijoilta

Lopettakaa kaahailu suojatiellä

Kirjoittajan mukaan osa ammattikuljettajista aiheuttaa vaaraa jalankulkijoille ja pyöräilijöille.
Kirjoittajan mukaan osa ammattikuljettajista aiheuttaa vaaraa jalankulkijoille ja pyöräilijöille.

Keskiviikkoiltapäivällä 22.8. jouduin jo toisen kerran lyhyen ajan sisällä todistamaan ammattiautoilijan törkeää liikennekäyttäytymistä. Ajoin henkilöautolla Satakunnantietä Turusta Raision suuntaan ja pysähdyin Rieskalähteentien risteyksessä suojatien eteen, koska tietä oli lähdössä ylittämään polkupyöräilijä pyörää taluttaen.

Taustapeilistä huomasin, että viereistä kaistaa oli suojatietä lähestymässä linja-auto, jonka kuljettajalla ei näyttänyt olevan aikomustakaan pysähtyä. Onneksi tämän huomasi myös pyöräilijä, sillä linja-auton kuljettaja jatkoi matkaansa vauhtia hiljentämättä ohitseni. Pysähtymiseni suojatien eteen ei ollut mikään yllättävä äkkipysäytys, ja linja-auto oli tuossa vaiheessa arvioni mukaan noin 30–40 metriä takanani. Suikkilaan matkalla olleen linjan 6 linja-auton kuljettaja ei mitenkään voinut olla huomaamatta suojatien eteen pysähtynyttä autoani, sillä liikenne ei ollut kovinkaan ruuhkainen, ja reagointiaikaa hänellä oli aivan riittävästi.

Erityisen huolestuttavaksi asian tekee se, että vain joitakin aikoja sitten kohdalleni sattui vastaava tilanne, tuolloinkin Satakunnantiellä, jolloin pysähdyttyäni suojatien eteen, ja kolmen nuoren lähdettyä ylittämään tietä, ohitse ajoi pysähtymättä ja vauhtia hiljentämättä – tälläkin kertaa – ammattimies paikallisliikenteen linja-autolla! Onneksi nuoret huomasivat tilanteen ja pysähtyivät autoni eteen.

Mitä näiden kuljettajien päässä liikkuu? Aikataulujen kireyteen ei kannata vedota, kiire ei ole koskaan peruste vaarantaa ihmishenkeä. Ja jos kuljettaja väittää, ettei huomannut suojatien eteen pysähtynyttä autoa, lienee havaintokyky niin puutteellinen, että kannattaisi harkita ammatinvaihtoa.