Lukijoilta

Kunnanvaltuuston
kokoukset nettiin

Helsingissä ja Espoossa kunnanvaltuustojen kokoukset näytetään suorana lähetyksenä internetissä. Raisiossa kokouksia on näytetty jopa paikallistelevisiosta. Turussa tällaista mahdollisuutta ei ole. Kaupunginvaltuustojen kokousten näyttäminen suorana internetissä ei maksa kunnalle juuri mitään, minimissään videokameran ja nettiyhteyden, mutta se luo päätöksentekoon valtavasti avoimuutta.

Kun Turussa päätettiin sairaanhoitoon tehtävistä leikkauksista, kaupunginvaltuuston eteen kokoontui mielenosoitus vastustamaan päätöstä. Kokouksen alettua suuri joukko turkulaisia pyrki valtuustorakennukseen seuraamaan päätöksentekoa, mutta valtuustorakennuksen yleisöaition tilat olivat liian pienet, ja monet jäivät ulkopuolelle. Kokouksien lähettäminen internetissä antaa kaikille mahdollisuuden seurata kokouksia, vaikka kokous kiinnostaisi niin monia, että penkit paikanpäällä loppuisivat. Se myös tekee kokousten seuraamisesta helppoa.

Teoriassa demokratia toimii siten, että asian puolesta ja sitä vastaan esitetään argumentteja ja lopulta jokainen äänestää, mitkä argumentit olivat parhaat ja vakuuttavimmat. Käytännössä kunnanvaltuuston päätöksenteko toimii siten, että kun valtuutettujen läsnäolo on merkitty, valtuutetut lähtevät kahvioon juttelemaan tai alkavat selata Facebookista kuvia kissoista.

Vastapuolen mielipiteet kaikuvat kuuroille korville. Mikäli valtuustojen kokoukset lähetetään suorana internetiin, kynnys lähteä huittelehtimaan kesken päätöksenteon kasvaa, ja kansalaiset voivat valvoa päättäjiä paremmin.

Kaupunginvaltuuston kokousten lähettäminen suorana Internetissä on helppo ja erittäin halpa tapa parantaa päätöksenteon laatua ja lisätä demokratiaa. Lisäksi se toteuttaa avoimuusperiaatetta ja lähentää poliitikkoja ja kansaa.