Lukijoilta

Asuntoja nuorille

Kuten tunnettua, vuokra-asunnoista on huutava pula varsinkin paikkakunnilla, joissa on paljon nuoria ja opiskelijoita. Ongelma kärjistyy yleensä lukukausien alkaessa näin loppukesällä.

Turun tilannetta en tarkkaan tiedä, mutta näppituntuma kertoisi, että omistusasuntoja pidetään tyhjillään yhtä paljon, kuin pääkaupunkiseudulla. Siellä Taloussanomien tilastojen mukaan omistusasunnoista 7,4 prosenttia on tyhjiä.

Silloin, kun osakekurssit heilahtelevat rajusti ja taloudellinen tilanne on epävakaa, moni sijoittaa varansa asuntoon.

Asuntojen hinnat ovat olleet Turussakin joko pienessä nousussa, tai ainakaan niiden hinnat yleisesti ottaen eivät ole laskeneet.

Asunnon vuokraaminen olisi järkevää, mutta vuokraamista pelätään, koska vuokralaiset eivät aina ole luotettavia, ja ostohetkellä vapaan asunnon myynti on kannattavaa. Joku voi sanoa, että ihminen saa itse päättää, miten rahansa sijoittaa. Näin asia ei kuitenkaan ole.

Yhteiskunta rakentaa ja ylläpitää tiet, kaapelit, vesi- ja viemäriverkoston jne. Omistusasunnotkin ovat tavallaan siis yhteiskunnan omaisuutta, osin. Kun näinkin suuri määrä asuntoja pidetään vain odottamassa ostajaa tai arvon nousua, pitäisi Arkadianmäen viisaiden tehdä asialle jotain.

Pelkästään opiskelija-asuntosäätiöiden varaan ei opiskelijoiden tai nuorten asumista voida perustaa. Eikä ole suotavaakaan jakaa ihmisiä lokeroihin työn, iän tai yhteiskunnallisen aseman perusteella. Kun en ole juristi, en tiedä, millainen sanktio asunnon tyhjänä pitämisestä voitaisiin säätää, mutta sitä varten meillä on juristit ja lakien tekijät.