Lukijoilta

Pussy Riot paljasti puutteet demokratiassa

Kirjoittajat pohtivat, mitä mieltä on sulkea kolme tervettä naista vankilaan kuluttamaan verorahoja.
Kirjoittajat pohtivat, mitä mieltä on sulkea kolme tervettä naista vankilaan kuluttamaan verorahoja.

Viime helmikuussa viisi naista juoksi kypärämyssyihin naamioituneina yhteen Moskovan pääkatedraaleista. Noin minuutin verran he esittivät laulua ja performanssia, joka agitoi erityisesti Vladimir Putinia vastaan. Kertosäe kuului:”Pyhä Maria, vie Putin pois!”. Performanssi oli punkrock-parodiaa ortodoksisen kirkon seremonioista ja paikkana kirkon pyhä alttarialue. Sinne ortodoksisessa kirkossa on asiaa vain papeilla. Video performanssista levisi netissä. Kolme viidestä naisesta kyettiin tunnistamaan videolta. He kuuluivat skandaaleistaan tunnettuun feministipunk-ryhmä Pussy Riotiin. Tunnistetut pidätettiin.

Khamovnichin alioikeus Moskovassa antoi 17. elokuuta tuomion kolmen kiinni saadun osalta. Mariya Alekhina, Ekaterina Samutsevitch ja Nadezhda Tolokonnikova tuomittiin kukin kahden vuoden vankeuteen huliganismista. Perusteluna oli, että he olivat lietsoneet vihaa uskonnonharjoittamista vastaan ja loukanneet uskonrauhaa siten kuin tarkoitetaan Venäjän vuoden 1996 rikoslain 213. artikkelin 2 §:ssä.

Pussy Riotin performanssissa voi nähdä epäilemättä tietoisen loukkaamistarkoituksen ja symbolisen hyökkäyksen yleistä moraalia vastaan. Silti sopii kysyä, oliko performanssi Venäjän rikoslaissa tarkoitettua huliganismia?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vuoden 1996 rikoslaissa huliganismilla tarkoitetaan vain sellaista tekoa, joka tehdään aseiden avulla, tai jonka motiivina on viha uskonnollista ryhmää tai uskonnon harjoittamista vastaan. Muussa tapauksessa yleisen järjestyksen häiritseminen, jos siinä ilmenee syvä yhteiskuntajärjestyksen halveksunta, on hallinnollista huliganismia. Tämä on säädetty rangaistavaksi Venäjän vuoden 2001 hallinnollisen järjestyslain 20. artiklan 1§:ssä. Lain mukaan maksimirangaistus hallinnollisesta huliganismista on 15 päivän vankeus.

Samalla kun tuomittujen puolustus valmistelee valitusta alioikeuden ratkaisusta, kaikkialla Venäjällä on järjestetty mielenosoituksia. Toisin kuin länsimaissa, missä tukea on annettu lähes yksinomaan Pussy Riotille, tapaus on jakanut Venäjän kahtia. Toisten mielestä tuomituille kuuluu vapaus kritisoida hallitusta; toisten mielestä taas tuomittujen rangaistus huliganismista on oikea, varsinkin, kun sen peruste on jumalanpilkka.

Oikeudessa kuultuina syytetyt kiistivät lietsoneensa ortodoksiseen uskontoon kohdistuvaa vihaa ja suvaitsemattomuutta. He toistivat uudestaan ja uudestaan, että heidän motiivinsa olivat poliittisia, ja he pyysivät anteeksi niiltä ortodokseilta, joiden uskonnollisia tunteita performanssi oli loukannut.

Tapauksen tekee kiperäksi kaksi asiaa. Ensinnäkin, kun Pussy Riot halusi protestoida Venäjän johdon ikonia, eli Putinia ja tämän hallintoa vastaan, Pussy Riot valitsi näyttämöksi kirkon. Kirkon valitsemisen motiivi ilmeisesti oli, että Venäjän valtamediassa johtavat poliitikot näyttäytyvät usein osallistumassa kirkon seremonioihin.

Toiseksi tapausta hankaloittaa, että vaikka performanssia pidettäisiinkin vihan lietsomisena ortodoksista uskontoa vastaan, niin miten kahden vuoden vankeutta voidaan pitää oikeasuhtaisena rangaistuksena tekoon nähden. Erityisesti kun ottaa huomioon, että Venäjän rikoslaissa on tapauksen tosiasioihin selvästi paremmin sopiva lainkohta, eli hallinnollinen huliganismi.

Edelleen kyseinen rikoslain 213 artiklan 2§ mahdollistaisi tuomitsemisen sakkoihin tai yhdyskuntapalveluun enintään viideksi vuodeksi. Mitä mieltä on sulkea vankilaan kolme tervettä naista kuluttamaan veronmaksajien rahoja samalla, kun heidän tukijansa keräävät rahaa valituskulujen kattamiseksi. Samalla kahden tuomitun lapset ovat vaarassa liukua lastensuojelun piiriin ja sijoitettaviksi laitokseen tai sijaiskotiin. Eikö yhteiskunnalle olisi ollut järkevämpää laittaa tuomitut siivoamaan katuja, auttamaan lastenkodissa tai auttamaan yksinäisiä vanhuksia? Khamovnichin alioikeuden tuomio on altis kritiikille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jollei tuomio lievene merkittävästi Venäjän oikeuslaitoksessa, niin kysymys, tarvitaanko demokraattisessa yhteiskunnassa tuomiosta ilmeneviä rajoituksia, päätyy aikanaan todennäköisesti Strasbourgin ihmisoikeustuomioistuimeen. Sillä välin kolme naista jatkaa elämäänsä vankeudessa, jossa he viettivät jo puoli vuotta helmikuisen pidätyksensä jälkeen odottamassa tuomiota. Ihmisoikeuksien näkökulmasta he ovat mielipidevankeja, joita emme saa unohtaa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
juutas
turhaa
Turhaa jeesustella näitä, kun suomessa seppo lehto ja halla-aho on tuomittu totuuden puhumisesta. Halla-aho siis siitä, että kertoi mitä poliisin raportit kertoo raiskauksista suomessa. Lehto sai netissä kiukuttelusta kovemman tuomion kuin Pussyt. Eu:n ihmisoikeustuomioistuinon tuominnut Suomen ihmisoikeusrikkomuksista useammin kuin kaikki muut pohjoismaat yhteensä. Väkilukuun suhteutettuna Suomi saa enemmän ihmisoikeusloukkauksia kuin Venäjä.

Joten kannattaa keskittyä vaan oman maan asioihin ensin ja laittaa täällä hommat kuntoon ennen kuin alkaa muita osoittelemaan sormella!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.