Lukijoilta

Vammaisia ja pitkäaikaissairaita

kuunneltava palvelujen parantamiseksi

Viime aikoina on ollut useasti eri medioissa esillä omaishoitajien jaksaminen sekä vammaisia ja pitkäaikaissairaita henkilöitä koskevan palvelun- ja tiedonsaannin sirpaleisuus, mikä kuormittaa jo ennestään haastavassa tilanteessa olevia henkilöitä entisestään.

Nämä samat teemat nousivat esille pro gradu -tutkielmassani "Vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden näkökulmia vammaispolitiikan toteutumisesta yhteiskunnassa" (2017), jossa tutkin vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden omia ajatuksia yhteiskunnassamme toteutettavasta vammaispolitiikasta ja vertasin niitä valtakunnallisen vammaispoliittisen ohjelman, VAMPO 2010–2015, tärkeimpiin tavoitteenasetteluihin.

Tutkimus oli laadullinen ja sen tutkimusjoukkona toimi Salon seudun potilas- ja vammaisyhdistysten yhteistyöyhdistyksen, Salon SYTY ry:n, eri vammais- ja potilasyhdistysten yhteyshenkilöt. Tutkimus toteutettiin vuosina 2012–2017.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yksi tutkimuksen tarkastelun kohteista oli vammaisille ja pitkäaikaissairaille tarkoitetut erityispalvelut: ovatko ne helposti ja laadukkaasti saatavilla sekä niihin mahdollisesti liittyvät parannuskohteet.

Vastaajien näkemykset olivat hyvin yksimielisiä siitä, että palveluissa löytyy parannettavaa. Niihinkin vastauksiin, joissa oltiin tyytyväisiä omaan palvelunsaantiin, sisältyi viittaus joko siihen, että palvelut ovat riippuvaisia omasta aktiivisuudesta tai siihen, että kaikkien kohdalla asiat eivät ole yhtä hyvin.

Esiin tuli muun muassa tiedon saannin vaikeus, mistä johtuen omien etujen ajaminen nousi keskeiseen asemaan palveluiden saannissa.

Koska tieto palveluista on jakautunut monen eri tahon välille, vaikeuttaa se huomattavasti tiedonsaantia. Tästä johtuen tiedon, ja sitä kautta palveluiden, oma-aloitteinen hankinta oli vastaajien kokemuksen mukaan ensiarvoisen tärkeää, mikäli halusi saada kaikki itselle kuuluvat palvelut.

Vastauksissa noteerattiin myös, että kaikki eivät ole kykeneviä tällaiseen itsenäiseen toimintaan, joka vaatii runsaasti voimavaroja sekä elämänhallintataitoja ylipäätään. Tällöin vaarana on jäädä kokonaan ilman joitakin palveluita.

Vastaajat toivoivat, että tieto palveluista olisi saatavissa yhdestä paikasta, jolloin asioiden hallitseminen olisi helpompaa niin palvelun saajilla kuin palvelun tarjoajillakin.

Edellisten lisäksi tuli esille palvelujen saannin hitaus, mikä koettiin yhdeksi palvelujen saantia koskevaksi ongelmaksi.

Ongelmina pidettiin lisäksi muun muassa kotihoidon palveluiden ja kuntoutuksen vaikeaa saatavuutta sekä kuljetuspalveluiden eri osa-alueita, kuten kuljetusten tilaamisen siirtoa taksikeskuksiin, kuljetusten yhdistämisvelvoitetta sekä liian vähäisiä taksimatkoja.

Palveluiden toteutumisessa nähtiin myös olevan kuntakohtaisia eroja, mikä aiheuttaa eriarvoisuutta eri kunnissa asuvien ihmisten välille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Edellisten lisäksi vastaajat nostivat esille omais- ja kotihoidon, joihin he toivoivat tukea niin taloudellisesti kuin koulutuksellisestikin.

Tämä edellä mainittu onkin kokenut kehitystä pääministeri Sipilän hallituksen aikana, kun omaishoitajien vapaita ja niiden aikaisia sijaisjärjestelyjä, omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastuksia sekä koulutusta ja valmennusta koskevat lakimuutokset tulivat voimaan 1.7.2016.

Säännöstä omaishoitajan valmennuksen järjestämisestä aletaan soveltaa kuitenkin vasta tulevana vuonna 1.1.2018. Omaishoitoa uudistetaan myös hallituksen käynnistämässä ikäihmisten kotihoidon ja kaikenikäisten omaishoidon kärkihankkeessa vuosina 2016–2018.

Kehitystä erityispalveluiden ja tukitoimien saatavuudessa on jo tapahtunut, mutta vielä riittää tehtävää.

Olisikin hyvä pysähtyä hetkeksi kuuntelemaan ruohonjuuritason kokemuksia ja näkemyksiä, sillä vain vammaiset ja pitkäaikaissairaat itse sekä aivan heidän lähipiirinsä voivat tietää, minkälaisia parannuksia, niin suuria kuin pieniä, todella tarvitaan, jotta tasavertaisuus toteutuisi yhteiskunnassamme paremmin.

Heini Stenfors

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​