Yhdenvertaisuusvaltuutettu vihapuheen valvojana
Yhdenvertaisuusvaltuutettu on etsinyt tämänvuotisten kuntavaalien ehdokkaiden internet-kirjoituksista niin sanottua vihapuhetta. Vihapuhetta seulomaan kehitettiin tietokonealgoritmi, joka kävi läpi ehdokkaiden Facebook- ja Twitter-viestejä.
Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistossa vihapuheeksi katsottua materiaalia löytyi noin 20 viestistä. Projektin lopputuloksena yhdenvertaisuusvaltuutettu teki tutkintapyynnön yhdestä kaupunginvaltuutetusta.
Toiminta on monellakin tasolla erittäin kyseenalaista.
Kun entinen vähemmistövaltuutetun virka muutettiin yhdenvertaisuusvaltuutetuksi, hallituksen esitykseen ei kirjattu tällaista toimenkuvaa.
Ihmettelenkin suuresti, miten yhdenvertaisuusvaltuutetun toimenkuvaan kuuluu vaaliehdokkaiden kirjoitusten laajamittainen seulominen tietokonealgoritmilla ja tutkintapyynnön tekeminen.
Yksittäisten ihmisten kyttääminen ei ole yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtävä. Rikosten valvonta kuuluu poliisille. Asianomistajarikoksissa rikosilmoituksen tekeminen on asianomistajan asia.
Tosiasiassa kuntavaaliehdokkailla ei ollut aavistustakaan, että heidän kampanjointiaan kytättiin viranomaisvoimin – ja vielä tietokoneohjelmalla.
Vaaliehdokkaiden kirjoitusten ohjelmoitu viranomaisseulonta on kyseenalaista poliittisen toimintavapauden ja sananvapauden kannalta.
Demokratiassa äänestäjät arvioivat vaalikirjoitusten laatua ja sisältöä. Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto ei ole olemassa tätä varten.
Riippumatta siitä, mihin ratkaisuun oikeuslaitos päätyy edellä mainitun tutkintapyynnön johdosta, voi tutkintapyynnöllä olla vaikutusta siihen, mitä tietoja tai mielipiteitä vaaliehdokkaat uskaltavat tuoda tulevissa vaaleissa esiin.
Pahimmillaan syntyy aiheetonta pelkoa oman mielipiteen ilmaisemisesta. Tällainen seuraus olisi täysin päinvastainen siihen verraten, mitä yhdenvertaisuusvaltuutetun oikeasti pitäisi yhteiskunnassa edistää.
Ville Tavio
Kansanedustaja, eduskuntaryhmän 1. vpj. (ps)