Lukijan kolumni

Koneellinen ilmastointi ja homepainajainen

LUKIJAN KOLUMNI

Sisäilmaongelmista kärsivien ihmisten sekä ongelmia aiheuttavien homekoulujen, -lastentarhojen ja muiden laitosten määrä Suomessa on hälyttävän suuri.

Se kummastuttaa, että meillä on lähdetty "korjaamaan" hyviä rakennuksia ja sen seurauksena niistä on tehty hometaloja.

Tilanne on häpeäksi rakentamisen eri osapuolille ja huomio kohdistuu suunnittelijoiden, rakentajien ja rakennuttajien ammattitaitoon sekä valvonnan ja huollon puutteisiin.

Asiaa hankaloittaa sekin, että erilaiset EU:n ohjeet pyritään Suomessa saamaan heti ensimmäisenä lain määräysten muotoon yli-innokkaiden virkamiesten toimesta. Myös selvitykset ohjeiden vaikutuksista rakenteiden toimivuuteen on hosumisen takia täysin laiminlyöty ja niin syntyy sutta ja sekundaa.

Tiettävästi useissa EU-maissa on päädytty säilyttämään koulujen luonnollinen ilmanvaihto ja näin on vältetty home- ym. ongelmat. Tämä järjen käyttö olisi ollut meilläkin suotavaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomessa on jo parikymmentä vuotta tiedetty rakennuskannassa tikittävästä homepommista, mutta siitä huolimatta etenkin uusien rakennusten kosteusongelmat vaan lisääntyvät.

Suurin syy tähän on arkijärjen käytön puute ja viranomaisten määräyksien orjallinen noudattaminen.

Luonnollinen painovoimainen ilmanvaihto ja tuuletus on monissa rakennuskohteissa korvattu koneellisella ilmastoinnilla ja pullotiiviillä rakentamisella. Erittäin hyvin toimiva ilmanvaihto, avattavat ikkunat ja tuuletusventtiilit, on vanhanaikaisina hylätty ja jopa rakennusmääräyksin kielletty.

Alan teollisuus on tehnyt onnistunutta käytäväpolitiikkaa eli lobbausta ja nyt kaikissa uusissa ja myös vuosikymmenien sisällä saneeratuissa taloissa on käytössä ilmastointikoneet.

Kun tämä energiasäästöohjelma alkoi 1980-luvulla, sen tuloksena taloista tehtiin umpipulloja. Ilma kulkee homeisia putkia myöten erilaisiin tiloihin, joten ei ihme, että home on levinnyt maassamme vauhdilla ja putkien täydellinen puhdistus on mitä mahdottomin tehtävä.

Tavallisessa käyttörakennuksessa kuten koulussa tai asunnoissa koneellinen ilmastointi on kokonaiskustannuksiltaan epätaloudellinen ja terveysvaikutuksiltaan haitallinen ratkaisu. Pullotiiviissä ympäristössä asuminen on paitsi epäinhimillistä myös epäterveellistä.

On kyllä myös asiantuntijatahoja, jotka väittävät, että kosteusvauriot eivät aina ole sisäilmaongelmien syy. He katsovat, että terveysongelmat voivat johtua siitä, että olemme tehneet elinympäristöstämme luonnottoman steriilin.

Esimerkiksi emeritaprofessori Mirja Salkinoja-Salonen sanoo, että ihmisen immuunijärjestelmä tarvitsee mikrobeja, jotta se kehittyy ja pysyy kunnossa. Ja meidän lapsemme ovat tiloissa, jotka on kemikalisoitu niin, etteivät mikrobit pysy hengissä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ryhmän tutkimuksissa on myös todettu, että biosidiset siivousaineet, homeenestoaineet ja rakennusmateriaaleista erittyvät yhdisteet kiihdyttävät haitallisinta eli toksiineja tuottavaa hometta.

Ongelmat ovat selvästi lisääntyneet ja tulevat vain kasvamaan. Aiemmin asuttiin terveemmin; voitaisiinko katsoa taaksepäin ja oppia sieltä jotakin? Sillä mikä meni ennen lämmitysmenoissa, menee nyt monin kerroin terveydenhoidossa ja rakentamisessa.

Kirjoittaja on Alastarolla asuva Loimaan kaupunginvaltuutettu (vas/sit).