Suomalaisessa broilertuotannossa ei käytetä antibiootteja
Turun Sanomissa julkaistiin 23.4. toimittaja Harri Kavénin analyysikirjoitus otsikolla ”Broilerissa piilee pelottava pöpö”. Jutun taustalla lienee Eviran 6.4. lähettämä tiedote, jossa julkaistiin tietoja broilerinlihan sisältämistä bakteerikannoista Suomessa.
Ruuan alkuperä ja tuotantotavat kiinnostavat ja ruuan hinta puhuttaa. Onkin sinällään hyvä, että ruuantuotannon haasteita nostetaan esille. Otsikon ollessa tuon kaltainen, katsomme tärkeäksi, että oleelliset asiat tuodaan selkeästi esille.
Evira tutki viime vuonna 309 kotimaista broilerin lihanäytettä, joista 5 prosentista eli 15 näytteestä löydettiin ESBL-entsyymejä erittäviä, antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita. 17 prosentista löytyi vastaavantyyppisiä AmpC -entsyymejä tuottavia bakteereja. ESBL ei tartu kypsästä lihasta, kuten artikkelissa tuodaankin esille.
Lihan kautta saatuja tartuntoja ei ole tiedossa. Merkittävin riski ESBL-tartunnan saamiseksi on matkustaa ulkomaille tai joutua sairaalaan. Matkailijat voivat olla sen kantajia täysin tietämättään, sillä ESBL on yleinen esimerkiksi Aasiassa, etenkin Intiassa.
Vähäinen antibioottien käyttö hillitsee antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien leviämistä.
Suomessa ei ole lääkitty antibiooteilla yhtään broilerierää vuoden 2009 jälkeen. Sen sijaan esimerkiksi Saksan Nordheim-Westfalenissa vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että 96 prosenttia broilereista oli lääkitty keskimäärin kahdeksalla eri antibiootilla.
Selvityksestä aiheutui valtava kohu, mutta sen seurauksena vuonna 2012 tehdyssä seurantatutkimuksessa lääkittyjä lintuja oli edelleen 92 prosenttia.
Euroopan lääkeviraston keräämien tietojen mukaan antibioottien käyttö kotieläntuotannossa on Saksassa lähes seitsenkertainen Suomeen verrattuna.
Antibioottiresistenttien bakteerikantojen leviämisen estämiseksi ulkomailta Suomeen jalostuseläinten kautta on jo pitkään yritetty vaikuttaa. Suomalainen broilerketju on vaatinut skotlantilaiselta jalostajalta toimia, toistaiseksi tuloksetta.
Suomalaisen broilerin valinta ostoskoriin on valinta antibiootittomuuden ja superbakteerien leviämisen estämisen puolesta.
Jukka Rantala
Kotieläinasiamies, MTK r.y.
Leena Suojala
Asiantuntija, eläinlääkäri, MTK r.y.