Suomi tarvitsee lisää insinöörejä
Varsinais-Suomessa eletään hyvää aikaa. Laivateollisuuden tilauskirjat ovat täynnä noin 2025 saakka, autoteollisuus Uudessakaupungissa on uusiutunut ja koittaa löytää ratkaisuja alan perinteisen suhdanneherkkyyden taittamiseen, lääke- ja diagnostiikkateollisuus jatkavat vahvaa, vuosikausia jatkunutta kasvuaan ja teknologia-alan yritykset laajemminkin vahvistavat tilauskirjaansa, kansainvälistyvät, kasvavat ja varautuvat tulevaan.
Hyvä tilanne antaa ihmisille tulevaisuususkoa ja uusia asuntoja rakennetaankin enemmän kuin aikoihin, rakennusteollisuus alkaa olla suorastaan kuumaa Turun seudulla.
Miksi tarvitaan insinöörejä?
Varsinais-Suomi on tällä hetkellä ns. positiivisen rakennemuutoksen aluetta, joka tarkoittaa, että useat yritykset eri toimialoilla tarvitsevat äkillisesti paljon uusia työntekijöitä. Se aiheuttaa pulaa osaajista.
Pulaa on muun muassa ammattimiehistä, työntekijöistä, projetkijohtajista, työnjohtajista ja tuotekehitysinsinööreistä. Eri koulutusasteiden käyneistä ammatillisen puolen osaajista, insinööreistä ja diplomi-insinööreistä, akuutisti ja pitkällä aikavälillä.
Haasteena on, millä huolehdimme, että osaavaa suomalaista työvoimaa löytyy nyt, kun tarvetta on nopeasti ja samalla varmistamme, että nyt näkyvillä oleva kasvu ei lopu tuohon 2020-luvun puoliväliin, vaan jatkuu siitä eteenpäin?
Me tarvitsemme sekä nopeita, keskipitkän aikavälin että pitkän tähtäimen toimenpiteitä.
Nopeita toimenpiteitä ovat esimerkiksi täydennys- ja muuntokoulutus ja työvoiman liikkuvuuden lisääminen. Keskipitkän aikavälin toimenpiteet tarkoittavat ensisijaisesti muun muassa amk-insinöörien koulutusmäärän tuplaamista hetimmiten, erikoisammattioppilaitosten, kuten Meyerin ja autotehtaan oppilaitosten toiminnan turvaamista ja ammatilliseen opetukseen panostamista.
Nämä ovat varmasti kaikille selkeitä ja niiden tärkeys nähdään tässä hetkessä.
Iso haaste on saada katse horisonttiin: miten turvaamme kasvun edellytyksiä pitkälle tulevaisuuteen?
Selkeästi paras tapa on laajentaa diplomi-insinöörikoulutusta Turun yliopistossa siten, että siellä päästäisiin aloittamaan kone- ja materiaalitekniikan koulutus niin pian kuin mahdollista.
Tämän tavoitteen takana on koko lounaissuomalainen elinkeinoelämä yksimielisesti. Tarvetta yliopistotason DI-koulutukselle on niin lääke-ja diagnostiikkateollisuudessa kuin talonrakennus-, metalli-, auto- ja laivanrakennusteollisuudessa, ammattikorkeakoulun insinöörikoulutuksen merkittävän laajentamisen lisäksi.
Jos hallitus tekee päätökset nyt puoliväliriihessä, opetus päästään aloittamaan syksyllä 2018. Ensimmäiset opiskelijat valmistuvat silti aikaisintaan 2023.
Jos päätöstä ei nyt tule, se siirtyy taas eteenpäin ja momentum on hukattu.
Opetusministeriön selvitysmiehen esittämä toimintatapa arvioida yhteistyön riittävyyttä 2020 on hukkaan heitettyä aikaa.
Suomi hukkaa mahdollisuuden luoda lisää kasvua jo vahvasti kasvavilla aloilla ja samalla myös mahdollisuuden rakentaa uudenlainen innovaatioalusta yliopistomaailman ja yrityselämän kanssa yhteistyössä. Onko meillä varaa siihen?
Kone- ja materiaalitekniikan opintojen aloittaminen Turun yliopistossa mahdollistaisi uudenlaisen osaamiskeskuksen rakentamisen yritysten ja Turun korkeakoulujen yhteistyönä.
Tähän yhteistyöhön pitää sitouttaa myös kaikki suomalaiset teknilliset yliopistot ja rakentaa Turku Future Technologies -yhteistyö Turun korkeakoulujen osaamiskeskuksen ympärille.
Aito yhteistyö yritysten kanssa mahdollistaa uudenlaisten ekosysteemien rakentumisen ja luo kilpailuetua suhteessa muihin maihin. Tätä mallia voidaan levittää koko Suomeen tehtävän yhteistyön kautta. Tekniikan opintojen houkuttelevuuden lisäämisen voisi ottaa myös koko teknisen alan yhteistyön yhdeksi teemaksi.
Suomen etu on, että rakennamme kasvun edellytyksiä kaikilla niillä tavoilla ja tasoilla, jotka nostavat Suomea kasvuun nyt ja vielä pitkälle 2020-luvulla. Sellaisen osaamisen rakentaminen vaatii aikaa, pitkäjänteisyyttä, eikä se ole helposti siirrettävissä.
Minna Arve
Toimitusjohtaja
Turun kauppakamari
Hanna Munter
Toimitusjohtaja
V-S Yrittäjät