Korjaukset eivät parantaneet oloja Kupittaan sairaalan rakennus 5:ssä
Haluamme vastata ylihoitaja Maria Oksanen-Mäkelän kirjoitukseen TS-mielipideosastolla 26.3.
Kunnallissairaalantie 20:n rakennus 5:stä on henkilökunnan toimesta tehty kanne 7.3.2017 AVI:in sisäilmaongelmien ja henkilökunnan oireilun takia.
Osa työntekijöistä on jo nyt pysyvästi sijoitettu muuhun rakennukseen työskentelemään, mutta huomioitavaa on, että yli puolet muustakin henkilökunnasta oirehtii lievistä vaikeisiin oirekuvilla. Näistä suurimmasta osasta työterveyshuolto on tietoinen.
Turun yliopiston aerobiologian yksikön 7.10.2016 päivätyssä lausunnossa todetaan, että rakennus 5:n eräistä ikkunankarmeista on löytynyt mm. bakteereista aktinomykeettejä arvolla +++ sekä mesofiilisistä sienistä homesieni Penicilliumia arvolla ++++, Aspergillus sydowiita arvolla +++, Paecilomyces variotiita arvolla + ja Aspergillus versicoloria arvolla +.
Kosteusvaurioon viittaavat aktinomykeetit saattavat tuottaa toksisia yhdisteitä. Näytteissä tavattiin kosteusvaurioon viittaavaa sienilajistoa.
Selvityksessä suositeltiin ulkoseinien ja ikkunoiden karmieristeiden kuntoa selvitettävän pistokoeluontoisesti myös muiden tilojen osalta, jotta voidaan arvioida, ovatko tutkimuksessa todetut ongelmat yleistettävissä myös muihin rakennusosiin.
Selvityksen mukaan ensisijaisesti vaurioituneet materiaalit tulisi poistaa ja rakenteet korjata kosteusteknisesti toimiviksi. Minimissään ilmavuodot vaurioalueelta sisäilmaan tulee estää huolellisella tiivistyskorjauksella.
Tiivistämistä on tiloissa toteutettu, alun perin kuitenkaan kertomatta miksi se tehdään, lähinnä tilojen vetoisuuteen vedoten. Myös joitain pattereita on tiloista viety pois (lämpötila ollut liian kokea) ja ilmanvaihtoon liittyviä parannuksia on tehty (mm. vessoihin on tehty lisäreikiä).
Vaikka henkilökunnan oireilu rakennuksessa jatkuu, niin 23.3.2017 pidetyssä kaupungin tiedotustilaisuudessa vakuutettiin, että kaikki tarvittavat tutkimukset ja toimet on tehty, eikä oireiden aiheuttajasta ole ymmärrystä.
Ko. tilaisuudessa henkilökunta kysyi, miksei ikkunoita, jotka ovat todennäköisin kosteusvaurion lähde, voi saneerata kuten suositus on. Vastaus oli, ettei ikkunoita voida vaihtaa tai korjata museoviraston ohjeiden mukaan.
THL:n sivuilta löytyy tieto, että "mikrobivaurioituneet rakenteet tulisi aina korjata riippumatta siitä, onko mikrobikasvustossa havaittu mikrobitoksiineja tai havaitaanko rakennuksessa toksisuutta". Ja huom: "VOC-mittauksia ei pidä käyttää mikrobikasvun toteamiseen".
VOC-mittauksien tekemisestä on henkilökuntaa ainoastaan tiedotettu konkreettisesti, eikä alun perin edes siitä, että kosteusvaurion mahdollisuutta ylipäänsä tutkitaan. Ilmeisesti VOC-mittaukset ovat olleet ok, koska ne ovat keskeisesti esillä kaiken aikaa.
Henkilökunnan tietojen mukaan rakennus 5 on jo aiemmin, ennen remonttia, ollut osin käyttökiellossa sisäilmaongelmien takia, ja jo silloin olemassa ollut homeongelma olisi ollut tiedossa. Tämä asia tiedotustilaisuudessa kiistettiin täysin, ja kerrottiin, että remontin aikana lattioista poistettiin aiemmin oireilua aiheuttanutta kreosoottia.
Rakennus 5 on siis vastikään peruskorjattu, mutta nyt saadun tiedon mukaan ikkunat ja niiden villojen kosteusvauriot ovat uusi ongelma, sillä aiempi laaja saneeraus koski vain lähinnä lattiapintojen uudistamista ja sisätiloja (pintaremontti). Huomionarvoista on, että muuton yhteydessä (2015) kaikki kiinteistöön tuodut huonekalut ym. irtaimisto ionisoitiin, jotta mahdollinen uusi kosteusvaurio ehkäistäisiin. Ionisointiin kului rahaa kymmeniä tuhansia euroja, ellei enemmänkin.
Viitaten Oksanen-Mäkelän kirjoitukseen, henkilökunnan sairaslomat ovat totisinta totta ja vaikka kyseessä onkin päivätyö, vaikuttavat poissaolot dramaattisestikin potilaiden hoitomahdollisuuksiin. Paitsi henkilökunta, myös potilaat sekä yhteistyötahot oireilevat rakennuksessa käydessään, onpa useampi täysin kieltäytynytkin tiloihin enää tulemasta.
AVI:n pyyntö on henkilökunnan toimesta tehty avunhuutona, koska kokemuksemme mukaan riittäviä korjauksia ja toimenpiteitä ei ole tehty, sillä oireilu on alkanut jo puolitoista vuotta sitten, eli heti rakennukseen muuton jälkeen.
Nyt tehdyt "korjaustoimenpiteet" eivät ole talossa työskentelevien oloja millään lailla parantaneet.
¨
Joukko rivityötekijöitä