Lukijoilta

Ohjaamon esteellisyys muodostuu

avun hakemisen kynnykseksi

Luokkamme Katariinan koulusta oli tutustumassa Turun ydinkeskustassa Helsingin Diakonissalaitoksen Vamoksen toimintaan ja olin erittäin innoissani käynnistä. Toiminta on arvokasta, ja uskon että se auttaa monia Turun nuoria.

Intoni kuitenkin muuttui pettymykseksi sijainnin esteellisyydestä. Sisäänpääsyni oli käytännössä mahdotonta.

Yliopistonkadun arvokiinteistön eteisaulassa edessä ensimmäisenä olivat pitkät portaat, joiden jälkeen oli pieni ja vanha hissi, johon ei mahtunut edes manuaalipyörätuolini. Hissi oli siihen liian kapea.

Vamoksen ja Turun kaupungin Ohjaamon nuorisotoiminta järjestetään neljännessä kerroksessa. Veikkaan, että hirveän monella liikuntarajoitteisella nuorella ei ole avustajaa, joka jaksaisi kantaa nuoren neljänteen kerrokseen.

Yhdenvertaisuuslain mukaan viranomaisten on edistettävä yhdenvertaisuuden toteutumista: "Viranomaisen on arvioitava yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan ja ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden [tosiasiallisen] toteutumisen edistämiseksi."

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Esteettömyys kyllä tiedostetaan, mutta sen toteutumiseksi tarvitaan konkreettisia tekoja jokaiselta osapuolelta. Välillä tuntuu siltä, että kivat sisätilat ja ikkunan hieno näkymä ovat arvokkaampia kuin jokaisen nuoren mahdollisuus hakea apua. Liikuntarajoitteisen nuoren tapaaminen toisissa tiloissa ei voi olla mikään pysyvä ratkaisu, eikä se myöskään korvaa varsinaisissa tiloissa tapahtuvaa monipuolista toimintaa.

Jokaisella kuuluisi olla samanlaiset mahdollisuudet käyttää Turun kaupungin tarjoamia palveluita, eikä avun hakeminen saisi estyä portaiden takia.

Liikuntarajoitteisilla nuorilla saattaa olla jo valmiiksi vaikeuksia löytää työtä tai opiskelupaikkaa rajoitteiden vuoksi. Sen takia Vamoksen ja Ohjaamon tarjoamista palveluista saattaisi olla erityisesti heille hyötyä.

Halutaanko tällä tavalla viestittää, että apuakaan ei ole mahdollista saada samalla tavalla kuin muilla?

Esteellisyys karkottaa myös työntekijöitä – sisälle on vaikea päästä, vaikka ei istuisikaan pyörätuolissa. Riittää, että on esimerkiksi jalka murtunut tai ettei pysty kävelemään pitkiä matkoja ja nousemaan portaita.

Rakennus on Museoviraston suojelema, minkä vuoksi sinne ei todennäköisesti voi tehdä suuria muutoksia.

Jotta tilat saataisiin esteettömiksi, pitäisi rakentaa porrashissi sekä uusia hissi suuremmaksi. Perinteisillä liuskoilla paikkaa ei pysty tekemään esteettömäksi – jyrkkyyskulmasta tulisi aivan liian suuri.

Sen takia Turun nuorisovaltuusto toivoo Ohjaamon huomioivan jokaisen turkulaisen nuoren ja muuttamaan uusiin esteettömiin tiloihin niin pian kuin mahdollista.

Tiedämme, että huipputilat Yliopistonkadulta saatiin toiminnan käyttöön vasta muutama vuosi sitten, mutta kyseinen epäkohta on mielestämme liian suuri. Ei ummisteta silmiämme siltä kivojen tilojen takia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Olisi kuitenkin toivottavaa, että uudet tilat löytyisivät ydinkeskustasta ja että tiivis yhteistyö Ohjaamon sekä Vamoksen kanssa voisi jatkua.

Selinä Nerä

Nuorisovaltuuston jäsen

Alexis Vartiainen

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​