Lukijoilta

Kemikaaliyliherkkyydestä kärsivien asema on vaikea

Kemikaaliyliherkkkyyden oireet voivat vaihdella pienistä ärsytyksestä jonkin hajusteen läheisyydessä aina hengenvaarallisiin oireisiin saakka.
Kemikaaliyliherkkkyyden oireet voivat vaihdella pienistä ärsytyksestä jonkin hajusteen läheisyydessä aina hengenvaarallisiin oireisiin saakka.

Vakava sairaus on aina järkytys sille, jonka kohtaloksi se on koitunut. Mutta erityisen vaikeaksi tulee sellaisen sairaan elämä, jonka sairautta yhteiskunta ei ole virallisesti myöntänyt olevan olemassa.

Tuntuu uskomattomalta, että meidän maassamme voisi joillakin olla tällainen tilanne. Tämä sairaus on kuitenkin olemassa. Kemikaaliyliherkkyys on huonosti tunnettu ja vielä huonommin tunnustettu sairaus, jota potevat useat suomalaiset.

Sairauden aste on vaihteleva; pienestä ärsytyksen tunteesta jonkin hajusteen läheisyydessä aina hengenvaarallisiin oireisiin saakka.

Kun sairaus on edennyt vakavaksi, edessä ovat moninaiset sosiaaliset vaikeudet. Rakennuksissa käytettävien kemiallisten materiaalien tai muiden vastaavien päästöjen vuoksi henkilö voi ajautua muuttokierteeseen tai kodittomuuteen jopa vuosikausiksi. Sairauden on todettu hyvin usein alkavan home- ja kosteushaitasta. Myös homeiden toksiinit ovat kemiallisia yhdisteitä ja jotkut niistä tiedetään hyvin vahingollisiksi.

Kun ihminen on joutunut tällaiseen tilanteeseen, yhteiskunta ei käytännössä auta häntä millään tavalla. Myös erilaiset tukea antavat vapaaehtoiset toimijat ovat usein tietämättömiä siitä, mitä sairaan hyväksi pitäisi tehdä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tärkeintä olisi homeista ja kemiallisista yhdisteistä vapaan asunnon löytäminen. Se ei kuitenkaan ole helppoa. Uudessa asunnossa tulevat vastaan tuoreet rakennusmateriaalien päästöt, vanhoissa usein taas homeet.

Homeiden on havaittu pesiytyvän mielellään erilaisiin nykyaikaisiin materiaaleihin ja lisäksi tällöin niiden aineenvaihdunta kiihtyy ja ne erittävät entistä enemmän myrkkyjä ympäristöönsä. Tämän lisäksi yliherkkyyteen sairastunut reagoi jo pienillekin pitoisuuksille.

Tunnen ihmisiä, jotka parhaillaankin oireilevat vakavasti kodeissaan, ovat muuttamassa pois, oleskelevat tuttavien luona, asuvat parvekkeella tai jopa teltassa tai ovat menneet ulkomaille pakolaiksi. Emme varmasti halua heille tällaista kohtaloa. Heitä voidaan auttaa.

Ehkäpä jo ensi vuonna voitaisiin järjestää keräys muuttokierteeseen tai kodittomuuteen joutuneiden kemikaaliyliherkkien hyväksi.