Lukijoilta

Taideteokset herkkiä voimakkaalle keinovalolle

Turun taidemuseossa esillä oleva Carl Larssonin Unelmia harmoniasta -näyttely ja muut kiitosta saaneet näyttelyt ovat saaneet taiteenystävät suurin joukoin liikkeelle niin läheltä kuin kaukaa. Museossa on harvoin koettu samankaltaista yleisöryntäystä kuin kulttuuripääkaupunkivuoden aikana.

Otto Mäkilän, Veli Granön, Carl Larssonin sekä turkulaisten ja kansainvälisten nykytaiteilijoiden näyttelyt unohtamatta museon omaa laadukasta kokoelmaa esittelevää näyttelyä ovat kiinnostaneet jo lähes 70 000 vierailijaa. Museovieraiden kommentit ja tuntemukset näkemästään ovat olleet voittopuolisesti kiittäviä.

Toisinaan museo on kuitenkin ruuhkautunut ja näyttelykokemus ei aina ole ollut paras mahdollinen. Valvojiemme ja muun henkilökunnan palvelualttius kiireen keskellä aiheutti kirjoituksessa mainitun väärinpysäköinnin ja museon vahvuuteen kuuluvan henkilön ajoneuvo siirrettiin asiantilan valjettua pois invapaikalta. Pahoittelen väärinpysäköinnin aiheuttamaa lisävaivaa.

Museon näyttelytilojen valaistusolosuhteisiin taas vaikuttavat alan käytänteet. Taidemuseot ovat vastuussa niin omiin kokoelmiin kuuluvien teosten kuin lainaan saatujenkin taide-esineiden kunnosta ja säilymisestä jälkipolville.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Unelmia Harmoniasta -näyttelyssä on esillä teoksia, joita on käsitelty ja esitelty asianmukaisissa olosuhteissa huomioiden valonlaatu, -voimakkuus sekä ilman lämpötila ja kosteus muistaen myös teosten vaatima lepoaika.

Ikävä kyllä osa teoksista on elinkaarensa aikana ollut esillä suorassa auringonvalossa tai liian voimakkaan keinovalon ”alla”. Tämä näkyy akvarellien haalistumisena ja osin myös käytetyn akvarellipaperin kellastumisena.

Parhaimmillaan Larssonin esillä olevat teokset ovat yhtä värikylläisiä kuin tekohetkellään mutta valitettavasti osa teoksista on menettänyt paljon alkuperäisestä voimastaan.

Teoslainaajat, niin taidemuseot kuin yksityishenkilötkin, edellyttävät että teoksia ei altisteta liian voimakkaalle keinovalolle ja että olosuhteet ovat museaalisesti oikeelliset. Jokainen näyttelyssä esillä oleva teos on lainaajatahojen (ja taidemuseoiden toimintaa) määrittelevien ohjeiden mukaisissa valaisuolosuhteissa.

Haluamme tarjota mahdollisuuden taiteen kokemiseen ja siitä nauttimiseen niin tänään kuin jatkossakin muistaen vastuumme yhteisen eurooppalaisen kansallisomaisuuden säilymisestä. Olen iloinen, että näyttely olosuhteista huolimatta jätti hyvän muistijäljen.