Kirjoittajavieras

Kasvatuksen ja opetuksen budjetti leikkaa ja yksityistää

Johannes Yrttiaho
Johannes Yrttiaho

”Ensi vuoden ylijäämäinen budjetti turvaa palvelut”, julistaa Turun kaupunki nettisivuillaan. Kaupunginjohtaja Aleksi Randellin (kok) talousarvioesityksestä ei voisi paljoa valheellisempaa väitettä esittää.

Tosiasiassa talousarvioesitys leikkaa päivähoidon ja perusopetuksen palveluita tämän vuoden tasoon verrattuna ainakin 4,8 miljoonan euron edestä. Tämä tarkoittaa koulujen ryhmäkokojen kasvua keskimäärin vähintään kolmella oppilaalla.

Turun kouluissa on jo nyt aivan liian suuria 30 oppilaankin ryhmiä. Jos kaupunki ei leikkaisi, se voisi saada ryhmäkokojen pienentämiseen tarkoitettua valtion tukea noin miljoona euroa.

Vakavin vaikutus leikkauksilla on lasten päivähoidossa, jossa nyt jo joudutaan jonottamaan hoitopaikkaa pidempään kuin laki sallii.

Lapsien määrä on Turussa selvässä kasvussa. Päivähoitojonossa on yli 500 lasta. Tästä voi karkeasti laskea, että päivähoito on jo kuluvalle vuodelle noin viidellä miljoonalla alibudjetoitu. Ensi vuonna jonot kasvaisivat leikkausten vaikutuksesta ainakin 200 lapsella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Leikkaukset kohdistuvat myös henkilökuntaan. Ainakin avustajien määrä vähenisi. Erilaisten kasvatuksen ja opetuksen tukimuotojen tarve on tällä hetkellä kovaa, mutta resurssit riittämättömät. Avustavan henkilökunnan vähentäminen vaikuttaisi juuri tuen tarpeessa oleviin lapsiin.

Leikkaukset tuovat toteutuessaan kuvaan mukaan myös talkoovapaat ja lomautukset. Päivähoidossa kärsitään tälläkin hetkellä itse asiassa henkilökuntapulasta, sillä Turku maksaa naapurikuntia huonompia palkkoja eikä voi palkata henkilökuntaa vakituisiin työsuhteisiin. Naapurikunnat vievät päivähoidon ammattilaiset.

Päivähoidon osalta budjettiesitykseen on kirjattu myös mittava ulkoistaminen. Ensi vuonna peräti 23 prosenttia kaikista lapsista olisi yksityisessä päivähoidossa. Nyt tuo osuus on noin 21 prosenttia. Parin prosenttiyksikön lisäys merkitsee noin 150 lasta enemmän yksityisessä hoidossa.

Taloussuunnittelukaudella eli vuoteen 2015 mennessä yksityisen hoidon osuus on tarkoitus nostaa jopa 26 prosenttiin.

Turku valmistautuu avustamaan yksityisiä päiväkoteja rakennusavustuksin. Kaupungin omiin päiväkoteihin sen sijaan ei investoida läheskään tarvetta vastaavasti.

Päivähoidon resurssien leikkaaminen ajaa kaupungin oman palvelutuotannon pahenevaan kriisiin, joka hyödyttää viime kädessä päivähoitoa tuottavia yrityksiä. Tämäkö on tarkoituskin?

Tilanne lasten ja nuorten palveluissa lähentelee jo katastrofia, jos koulut eivät saa tarvitsemiaan resursseja ja päivähoitojonot eivät lyhene merkittävästi. Kun valtuusto päättää talousarviosta 28.11., on sen ehdottomasti torjuttava leikkaukset ja korjattava alibudjetointi.

Päivähoidon osalta tarvitaan pitkän tähtäimen suunnitelma, jolla lain vastaiset jonot poistetaan kokonaan.

Kirjoittaja on turkulainen

kaupunginvaltuutettu ja

varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan jäsen (vas).