Lukijoilta

Ajantasainen rekisteritieto parantaa oikeusturvaa

Turun Sanomissa (22.8.) julkaistussa artikkelissa ”Yksityisteitä saa käyttää, kunhan se ei tule tavaksi” tieisännöitsijä Erkki Antinkaapo kertoi Maanmittauslaitoksen kiinteistötietojen olevan puutteellisia.

Tässä nimenomaisessa tapauksessa kyse oli inhimillisestä erehdyksestä, ei rekisteritietojen puutteellisuudesta, ja asia on selvitetty asiakkaan kanssa. Pahoittelemme erehdystä.

Maanmittauslaitoksen ylläpitämistä kiinteistöjä koskevista rekistereistä keskeisin on Kiinteistötietojärjestelmä, joka jakaantuu kiinteistörekisteriin sekä lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin.

Kiinteistötietojärjestelmä on yksityisen maanomistuksen sekä luototus- ja vakuusjärjestelmän perusta. Kiinteistötietojärjestelmän tiedot ovat julkisia ja ne kattavat koko Suomen.

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin omistustiedot ovat pääsääntöisesti hyvin ajan tasalla. Määräajassa haettujen lainhuutojen lisäksi kaupanvahvistajat lähettävät tiedon kaikista vahvistamistaan luovutuksista Maanmittauslaitokseen pian vahvistamisen jälkeen, ja Kiinteistökaupan verkkopalvelusta tieto tulee automaattisesti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Puutteita voi lähinnä olla vanhoissa lainhuudattamattomissa omistuksissa ja niissä luovutuksissa, joista ei tule välttämättä minkäänlaista tietoa rekisterin pitäjälle, jos lainhuutoa ei haeta. Näitä ovat esimerkiksi perinnönjaot ja ositukset.

Vanhoja lainhuudattamattomia omistuksia on usein vaikea selvittää, ja tieto on usein vain vanhan asiakirjan varassa. Erityisen hankalia voivat olla vanhat perikunnat.

Lainhuuto on virallinen todistus omistusoikeudesta ja tästä syystä lainhuutoasiat kannattaa hoitaa kuntoon.

Petri Notko

tulosyksikön johtaja

Maanmittauslaitos