Uuden palloiluhallin lattiaratkaisu mietityttää
Puusuksi haudattiin yli 30 vuotta sitten. Juha Mieto pätki Falunin MM-kisojen jälkeen omat puujärviset päreiksi ja poltti ne saunan pesässä.
Tuskin moni aavisti kymmenen vuotta sitten, miten nykyään suurin osa Veikkausliigan peleistä pelataan keinonurmella. Nykyaikaisten materiaalien evoluutio on ollut nopea.
Entisaikojen kierrätyskumista betoniin kuumentamalla kiinnitettyjen ja polyuretaanilla päällystettyjen muovimassalattioiden aiheuttamat ongelmat kummittelevat yhä loukkaantumistilastoissa.
Näitä lähinnä nykyisten teollisuushallien massalattioita ei pidä sekoittaa moderneihin materiaaleihin. Nykyajan synteettiset vaihtoehdot ovat tyystin toiset kuin edellisen sukupolven Samppalinnan muovimatto.
Ei ole sattumaa, että ranskalainen Gerflor Taraflex -urheilumatto on valittu TV-otteluiden, kansainvälisten turnausten ja olympiakisojen lattiamateriaaliksi. Käsipallo, lentopallo, tennis, sulkapallo, pöytätennis, salibandy ja niin edelleen. Lista on pitkä.
Moni mieltää, että terveellinen jousto jaloille on yhtä kuin parketti. Aluejousto eli lattia joustaa laajalta alueelta kenno- tai koolausrakenteen avulla, eikä edellytä parkettia. Jousto saadaan aikaan lattiarakenteella, jonka päälle voidaan asentaa myös synteettinen matto kuten tehtiin esimerkiksi Riossa.
Aluejouston lisäksi matolla saa aikaiseksi myös pistejouston. Se on pienellä alueella eli jalan alla tapahtuva pehmennys, jonka tuntee jaloissaan, kun astuu pehmeälle alustalle. Isku jalkapohjaan ja niveliin ei ole niin iskevä kuin kovalla alustalla. Puulattiassa ei saada lainkaan pistejoustoa.
Huomattavasti kalliimman puupintaisen lattiamateriaalin aluejousto ei edes toteudu, jos henkilö on alle 50-kiloinen. Siitä ei siis ole mitään hyötyä lapsille. Sen sijaan synteettinen matto mahdollistaa pistejouston kevyemmällekin. Siksi se on lapsillekin terveellisempi materiaali.
Nykyinen Gerflor Taraflex -urheilumatto on pintakitkan osalta tyystin toisenlainen kuin vanhat matot. Sen pintakitka on optimaalinen palloilupeleille. Ei sitä muuten olisi valittu olympiakisojen lattiamateriaaliksi.
Hallien mattohommissa olleet tietävät, miten maton alapinnan tarra pureutuu alustaansa kiinni. Yksi liigaottelu ei aiheuta ongelmia, mutta kun matto on teipattuna viikon tai kuukauden lakatun parketin päällä, on jälki surullinen. Pitkään paikallaan oleva matto voi kondensoida vettä kovaksi lakatun parketin päälle. Kanadan vaahterasta tehty pinta on kovilla.
Vuosikymmeniä paikallista palloiluelämää seuranneet saattavat uuden palloiluhallin lattiaratkaisussa kuulla kaikuja 1970-luvulta, kun valittiin sopiva materiaali Kupittaan urheiluhalliin.
Hannu Tuominen
Turku