Yle on demokratian, ei kansanedustajien palveluksessa
Turun Sanomien päätoimittaja Kari Vainio on oikeassa arvostellessaan Kataisen hallituksen päätöstä nostaa lehtitilausten arvonlisäveroa (TS 22.6.). Arvonlisäveron korotus tuli pahaan paikkaan, kun kaupallisen median toimintaympäristössä samaan aikaan muutoinkin tapahtui kannattavuutta voimakkaasti heikentäviä muutoksia.
Päätoimittaja Vainio ampuu kuitenkin reilusti yli maalin vihjatessaan, että Yle ja kansanedustajat elävät jossain kritiikittömässä symbioosissa. Vainio pitää törkeyden huippuna sitä, että Yle eduskuntavaalien alla antoi jokaiselle ehdokkaalle mahdollisuuden päästä netissä näytettävään videohaastatteluun. Ajatusta on vaikea ymmärtää. Tällainen ehdokkaiden esittäytymismahdollisuus ei ole ensisijaisesti istuvien kansanedustajien vaan demokratian ja äänestäjien palveluksessa.
Toki on olemassa mahdollisuus, että maksuton pääsy Ylen videolle vähentää tarvetta ostaa ilmoitustilaa kaupallisilta markkinoilta. Sikäli huoli on ymmärrettävä.
Outo on myös vaatimus siitä, että Ylen tulisi toteuttaa poliittiset ajankohtaisohjelmat ilman kansanedustajien vierailuja niissä. Keskiviikkona julkaistussa tiedotteessa ministeri Berner kiittelee Yle-työryhmän aikaansaannosta.
Berner toteaa, että työryhmä on kuullut työssään laajasti asiantuntijoita ja tutustunut perusteellisesti mediakentän, erityisesti sanomalehdistön tilanteeseen maakunnissa. Hän sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että työryhmä nosti esiin media-alan yhteistoiminnan edistämisen. Ministerin mielestä olennaista on, että kaupallisten mediayritysten toiveet yhteistyölle otetaan nyt aidosti huomioon Ylen toiminnassa.
Työryhmä on päätynyt suosittamaan Ylelle samaa mitä hallintoneuvosto jo aiemmin: yhteistyötä ja vastuuta media-alan yleisesti kehityksestä.
Ilkka Kantola
kansanedustaja (sd)
Ylen hallintoneuvoston jäsen, Turku