Pukkilan kaakelitehtaan tontilla on arvoa myös luontokohteena
Pukkilan kaakelitehtaan aitojen sisällä aika tuntuu pysähtyneen. Kirkas linnunlaulu kaikuu vanhojen tehdasrakennusten lomassa viereisestä tiestä huolimatta, ja kasvillisuus kukoistaa rehevänä ja lajirikkaana.
Omistajaa hiljattain vaihtaneesta tontista suunnitellaan uutta asuinaluetta, mutta rakentamisen lisäksi alueella on potentiaalia myös luonnonsuojeluun: tehdasrakennusten lomassa sijaitsee kauniisti kukkiva ja monilajinen ketorinne.
Kedot ja muut perinnebiotoopit ovat viimeisen vuosisadan aikana hävinneet maastamme maatalouden muutosten myötä lähes tyystin. Laidunnuksen ja heinänteon lakattua kedot ovat kasvaneet umpeen ja kaupunkien lähellä niiden kohtaloksi on koitunut etenkin rakentaminen.
Pukkilan tehtaalla kallioinen maaperä on estänyt kedon umpeenkasvun ja sijainti tehtaan tuntumassa on suojellut ketoa rakentamiselta. Nykyään tehtaan keto on viimeisiä avoimia jäänteitä Kähärin ja Pohjolan kallioisesta harjanteesta, joka vielä 1900-luvun alussa kohosi kaupungin laidalla puuttomana ja avarana.
Luontotyyppien uhanalaisarvioinnissa kedot on määritetty erittäin uhanalaisiksi. Ketoja asuttaa lajirikas ja yhtä uhanalainen eliölajisto, ja myös tehtaan kedolla esiintyy kaksi vaarantunutta ja yksi alueellisesti uhanalainen kasvilaji.
Kyseinen keto on myös viimeisiä keskustan tuntumassa sijaitsevia kohteita, jossa voi vielä tuntea sikoangervon makean tuoksun tai silittää jänönapilan pehmeitä kukintoja.
Kedon ei tarvitse estää tehdasalueen kaavoitusta asuinkäyttöön. Päinvastoin, kedon hoito ajoittaisella raivauksella ja säilytys osana uuden asuinalueen viherympäristöä voisi nostaa alueen arvoa luonnonläheisenä asuinpaikkana. Se myös säilyttäisi tulevien asukkaiden kosketuksen historialliseen, juuri Turulle tyypilliseen luontoon ja maisemaan.
Pukkilaan verrattavat kedot lasketaan yhden käden sormilla kaupungin keskustassa. Niiden rakentaminen hävittäisi peruuttamattomasti ainutlaatuisen osan kaupungin luonnon monimuotoisuutta ja elävää kulttuuriperintöä.
Fabriikin uuden asuinalueen alle jää jo lajirikkaita ketolaikkuja, mutta Pukkilan tehdasalueella voidaan toimia toisin. Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri onkin mielellään valmis auttamaan kedon ja asuinalueen tarpeiden yhteensovittamisessa.
Jussi Lampinen
biologi FM
Maria Louna-Korteniemi
puheenjohtaja, Turun luonnonsuojeluyhdistys ry
Saija Porramo
puheenjohtaja, Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri ry