Kirjoittajavieras

Pansioon palautettava yläkoulu jo 2014

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan kokoomuslaisen puheenjohtajan Harry Nordqvistin lausunto Turun Sanomissa 27.8. saattoi antaa lukijalle väärän käsityksen lautakunnan koulurakennuspäätöksistä. Nordqvistin mukaan Pansion yläkoulun olisi tarkoitus valmistua 2017. Lautakunta kuitenkin esitti viime maaliskuussa, että Pansion yläkoulun rakennusprojekti tulisi käynnistää kiireesti jo 2012. Valmista tulisi olla viimeistään 2014, ei vasta 2017.

Turun kokoomus on harannut systemaattisesti Pansio-hanketta vastaan. Ei olisikaan yllätys, jos hanketta viivytettäisiin – jälleen kerran – lautakunnan enemmistön tahdon vastaisesti. Rakennusprojektia on jarrutettu voimakkaasti kulisseissa niin opetusvirastossa, tilaliikelaitoksessa kuin keskushallinnossakin. Viime kädessä hanke on tyssännyt kaupunginvaltuustoon.

Pansion yläkoulun oppilaat siirrettiin Rieskalähteen kouluun muutama vuosi sitten. Silloin tehtiin päätös siinä käsityksessä, että koulun vaatima uudisrakennus saadaan alueelle ensi tilassa. Oppilaiden siirron piti olla väliaikainen järjestely. Nyt siitä uhkaa tulla pysyvä, jos asiassa edetään lautakunnan puheenjohtajan viitoittamaa tietä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pansion ja Pernon alueiden työttömyys on Turun korkeimpia, paikoin jopa 30 prosenttia. Lasten ja lapsiperheiden määrässä molemmat alueet ovat viime vuosina olleet Turun nopeimmin kasvavien joukossa. Alueen palveluita on kuitenkin viime vuosina nakerrettu pala palalta. Vuonna 2008 Pernosta lakkautettiin lukio. Nyt alueelta on viety lukion ja yläkoulun lisäksi muitakin asukkaille tärkeitä palveluita kiihtyvällä tahdilla.

Taloudellinen tilanne Euroopassa ennakoi historiallisen rajua kriisiä koko maanosaan. Suomen hallituksen leikkaukset ajavat monet turkulaisperheet entistä ahtaammalle lähivuosina. Turun eheyden kannalta on ehdottoman tärkeää, että Pansion ja Pernon kaltaisten alueiden asukkaiden palveluista huolehditaan, alueet pidetään asumiskelpoisina ja viihtyisinä, niille saadaan houkuteltua myös uusia asukkaita ja niiden asukasrakenne pysyy monipuolisena.

Kouluoloilla on ratkaiseva vaikutus lapsiperheiden elämisen mahdollisuuksiin. Turun koulupolitiikan kurssia on muutettava ja yläkoulu palautettava Pansioon pikimmiten; valmista pitäisi olla viimeistään 2014, kuten lautakunta on päättänyt.