Lukijoilta

Turkulaispataljoona Liinahamarin pommituksessa

Liinahamarin pommitus 30.7.1941
Liinahamarin pommitus 30.7.1941

Dosentti Mikko Uolan erinomainen kirjoitus Liinahamarin pommituksesta 30.7.1941 (TS 30.7.) kirvoittaa kommentin. Turkulainen Jalkaväkirykmentti 14:n pataljoona lienee ainoa suomalainen joukko-osasto, joka jatkosodan aikana taisteli länsiliittoutuneita vastaan. Tämä tapahtui juuri Liinahamarissa.

Turussa kesäkuussa perustetut JR 14:n kaksi pataljoonaa oli heinäkuun puolivälissä siirretty Barentsinmeren rannikolle. Siellä niiden tehtävänä oli auttaa saksalaisia, kun nämä yrittivät edetä maitse Murmanskiin.

Pommituspäivänä II pataljoona oli linjassa Liinahamarin itäpuolella sataan metriin kohoavalla Mustatunturilla. I pataljoona oli sijoitettuna Liinahamariin partiointi- ja varmistustehtäviin.

Pari viikkoa aikaisemmin 18.7. se oli kärsinyt raskaat tappiot yritettyään saksalaisille alistettuna hyökätä itään Litsajoen yli.

Lentotukialuksilta nousseiden englantilaiskoneiden hyökkäys alkoi iltapäivällä. Koneet lensivät niin matalalla, että tunturin rinteeseen sijoitetut saksalaiset it-tykit eivät voineet niitä aina ampua.

Hävittäjäkoneet tulittivat konekivääreillään. Turkulaispataljoonan majoitusalueilta miehet vastasivat tuleen jalkaväen asein. Osumia koneisiin ei havaittu eikä omia tappioita tullut.

Käytännössä englantilaiskoneiden tulittaminen merkitsi sitä, että turkulaiset taistelivat hetken Englannin sotavoimia ja samalla länsiliittoutuneita vastaan.