Lukijoilta

Kreikan kriisi saisi laueta

Kreikan tukipaketti voidaan kuvata symboliikalla seuraavasti: Talossa on häät ja juhlahuoneisto on täynnä väkeä. Talon ainoa wc on yläkerrassa, mutta viemäri on rikkoutunut rakenteissa, eikä sitä ole ehditty korjata. Talon väki tekee ulkovessan ja kiinnittää juhlien ajaksi yläkerran vessaan lapun ”Ei saa käyttää”.

Juhlien tuoksinassa lappu putoaa ja pytty alkaa täyttyä. Hädissään isäntäväki oli älynnyt kiertää pytyn vesihanan kiinni. Lopulta kuitenkin tapahtuu väistämätön. Sahti on sekoittanut erään juhlijan vatsan ja nokkelana miehenä hän hoksaa avata vesihanan...

Kreikan tukeminen on nykyisen vastuuttoman liikepankkivetoisen rahoitusjärjestelmän tukemista ja sinänsä järjetöntä. Valtioiden kuten Espanjan, Italian, Irlannin, Portugalin ja Kreikan eläminen yli varojensa on sietämätöntä. Koska Euroopan valtioilla velkapotit ovat tuhansia miljardeja, pelätään, että Kreikasta tulee uuden maailmanlaajuisen pankkikriisin laukaisunaru.

Ongelmana ovat akuutisti tietenkin alijäämäiset valtiontaloudet, mutta tilanne on seurausta myös valvomattomien rahoitusmekanismien aikaansaannoksista. Ei voi olla äärimmäistä rikkautta, jos ei ole äärimmäistä köyhyyttä. Rahan luominen velalla ja jatkuvan kasvun pakko tuovat turbulenssia, josta nyt olemme saaneet esimerkin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Meidän hyväosaisten pelko etujemme menettämisestä on niin suuri, että ummistamme silmämme ja annamme poliitikkojemme rikkoa lakeja ja sopimuksia vastaan.

Kreikan kriisin tulisi antaa laueta ja siitä syntyvät Saksan, Englannin ja Ranskan pankkikriisit tulisi hoitaa kansallisesti. Ehkä tämän jälkeen syntyisi aito halu ryhtyä kehittelemään pysyvän rahan instrumenttia ja vakaampaa rahoitusjärjestelmää. Se, että Euroopan unionin jäsenvaltioiden veronmaksajat laitetaan maksamaan liikepankkien riskit, tulisi tehdä kaikessa lainsäädännössä mahdottomaksi.