Lukioiden sisäänpääsyrajat ovat myös arvovalinta
Turun Sanomat kiinnitti pääkirjoituksessaan (13.7.) aivan oikein huomiota siihen epäkohtaan, että liian moni peruskoulunsa päättävä nuori jää ilman opiskelupaikkaa. Pahin tilanne on Turussa, jossa 200 nuorelta tulevana syksynä uhkaa puuttua opiskelupaikka yhteishaun jäljiltä.
Pääkirjoituksessa moitittiin myös nuoria epärealistisista tavoitteista liian monien hakiessa Turun kovatasoisiin lukioihin, joihin eivät kuitenkaan pääse.
Asialla on myös toinen puoli: Turun lukioiden sisäänpääsyraja on viime vuosina ollut aina korkeampi kuin maamme muissa suurissa kaupungeissa. Tänä keväänä alin yläasteen päättötodistuksen keskiarvo, jolla pääsi suomenkieliseen turkulaiseen lukioon, oli 7,5. Alin sisäänpääsyraja oli Helsingissä 7,25, Vantaalla 7,38, Espoossa 7,17 ja Tampereella 7,25.
Turun korkeaa sisäänpääsyrajaa on selitetty sillä, että naapurikunnista pyrkii paljon nuoria Turun lukioihin hyvillä todistuskeskiarvoilla. Lukioiden näkökulmasta tämä suosio voi olla mieluisa asia, sillä onhan Turku viime vuosina komeillut Suomen kaupunkien kärkikastissa, kun lukioiden menestystä mitataan ylioppilastutkinnon arvosanoilla. Taso halutaan tietoisesti pitää korkeana.
Mutta lukioiden kova taso johtaa siihen, että suuri joukko sisäänpääsyrajan alle jääneitä lukio-opetukseen motivoituneita turkulaisia nuoria jää väliinputoajiksi ja joutuu joko käymään lukionsa oman kaupungin ulkopuolella tai jopa jää ilman opiskelupaikkaa. Naapurikuntien lukioissa ei ole sinänsä mitään vikaa, ja onneksi moni turkulainen nuori edelleen saa niissä hyvät eväät elämälleen.
Väliinputoajia ovat tyypillisesti yläasteen ”laiskat pojat”, jotka aikuistuvat ja kehittyvät vastuuntuntoisiksi opiskelijoiksi vasta lukioaikana, viimeistään ylioppilaskirjoituksiin ja pääsykokeisiin valmistautuessaan.
Turussa ongelman kohdalla kyse on siis myös arvovalinnoista. Arvostammeko enemmän valtakunnallisia ylioppilastutkintojen ranking-listoja vai sitä, että mahdollisimman monelle opiskelemaan motivoituneelle nuorelle taataan jatkokoulutuspaikka omasta kaupungista?
Eikö nuorten tulisi olla etuoikeutettuja pyrkiessään lukioon siinä kaupungissa, jossa asuvat ja johon heidän vanhempansa ovat vuosikausia kunnallisveronsa maksaneet?