Entisen riikinkukon uusi imago
Professori Alf Rehn pohti kolumnissaan (TS 16.2.11) Nokia – Microsoft yhteistyötä ja sen tulevaa strategiaa. Miten uusi jätti erottautuu joukosta edukseen?
Rehn ehdottaa Nokialle ja Microsoftille luontuvaa ratkaisua: ole tylsä. Rehnin mielestä ”aika usein tylsä on erittäin hyvä liikeidea”. Liike-elämässä voi erottautua kilpailijoista olemalla yllätyksetön, arkipäiväinen, tasaisesti tuttua ja turvallista tarjoava.
Tämä saattaa olla hyvä liikeidea, mutta siihen Microsoftin ja Nokian liitto tuskin pyrkii, päinvastoin. Tylsyydestä pyritään eroon.
Tämän päivän puhelimet voidaan jakaa kahteen ryhmään: halvat peruspuhelimet sekä kalliit älypuhelimet. Peruspuhelimet nähdään tylsinä puhelimina, joiden varaan tulevaisuutta ei ole rakennettu pitkään aikaan.
Jatkossa älypuhelinten tuotanto kasvaa, tekijöitä tulee lisää ja syntyy uudet ryhmittymät: halvat perusälypuhelimet sekä huippuälypuhelimet. Parhaat tekijät eivät halua jäädä ensimmäisen ryhmän parhaimmistoon. Teknologiasektorilla on pakko luoda uutta ja erilaista, vähemmän tylsää. Muuten putoaa pelistä pois.
Hidasliikkeisyys ei ole älypuhelinmarkkinoilla etu, tällä sektorilla nopeat syövät hitaat. Nokian menestys gsm-markkinoilla pohjautui osaltaan siihen, että yhtiö oli ollut ensimmäisten joukossa kehittämässä sekä kaupallisesti että teknologisesti menestynyttä nmt standardia ja siihen liittyviä tuotteita. Eurooppalaisten panostaessa kännykkäteknologiaansa, amerikkalaiset keskittyivät tietokoneisiin ja internetiin.
Älypuhelimien aikakautena Nokia ei ole ollut ensimmäisten joukossa kehittämässä sekä kaupallisesti että teknisesti menestynyttä tuotetta. Nokialla ei ole ollut sitä osaamista jota amerikkalaisilta löytyy. Tätä haetaan nyt Microsoft yhteistyön avulla.
Älypuhelimessa tärkeää ei ole pelkästään uudet ohjelmistot tai sen design, vaan viime kädessä se, että teknologia toimii kuluttajien mieltymysten mukaisesti. Jos laitetta on vaikea käyttää tai siinä on jatkuvia ongelmia, sitä ei myöskään haluta ostaa.
Johtoportaan kehuista huolimatta uusi Microsoft teknologia on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Microsoftin imago Amerikassa on huonompi kuin Nokian. Nämä ovat Nokia – Microsoft yhteistyön ydinongelmia.
Rehn toteaa vielä että yritysten ”hieman tylsä lähestymistapa voikin olla se, joka tekee niistä radikaaleja”. Toistaiseksi Nokian ja Microsoftin liitto on saanut osakseen voimakasta negatiivista palautetta ja liiton imago onkin tällä hetkellä enemmän ristiriitainen kuin tylsä tai radikaali.
Tarkoituksella luotu tylsä imago olisi toki parempi kuin kuluttajien tämänhetkinen näkemys jättiläisten liitosta: epäluotettava, raihnainen, hidas. Nokian uskollisimmatkin kannattajat, allekirjoittanut mukaan lukien, kyseenalaistavat Nokian uuden strategian.
Rehnin mukaan uusi Nokia voisi olla markkinoilla ”vankka perusvaihtoehto tilanteessa, jossa kaikki muut yrittävät olla riikinkukkoja”.
Onko riikinkukkomaista jos yhtiö onnistuu kehittämään uutta teknologiaa josta kuluttajat pitävät, sitä ostetaan ja yhtiö rikastuu? Entinen Nokia taisi sitten olla riikinkukko.