Lukijoilta

Saattohoito – saako Turun kaupunki sitä mitä ostaa

Turun kaupunki kilpailutti kotisaattohoidon 2011–2014 ja valitsi palveluntuottajaksi kotisairaala Luotsi Oy:n. Valinta perustui lähes yksinomaan hintaan, sillä Lounais-Suomen saattohoitosäätiö r.s. oli laatupisteissä ylivoimainen.

Mitä Turku sitten osti? Hoitajan käyntejä hintaan 25,90/käynti ja lääkärin käyntejä 49,90/käynti. Kaikilla muilla hinnat olivat huomattavasti korkeampia.

Olen itse järjestänyt Terhokodissa kotisaattohoitoa vuodesta 1993 ja tiedän, ettei Luotsin tarjoamilla hinnoilla voi kotisaattohoitoa toteuttaa tai sitten siellä tiedetään jotakin, josta itse en ole selvillä. Kun katsoo Luotsin omaa hinnastoa nettisivustolta, havaitseekin heti, että laaja lääkehoidon kokonaisarvio maksaakin 150 euroa. Saattohoidossa lähes kaikki omat kotikäyntini täyttävät kyseisen laajan lääkehoidon arvion.

Kun lääkärinä menen kotikäynnille, käytän siihen matkoineen aikaa noin kaksi tuntia. Tapaan koko perheen, käyn läpi potilaan tilanteen, koko lääkityksen, sosiaalisen ja psyykkisen tilanteen ja teen hoitosuunnitelman. Samoin hoitajan käynnit ovat konsultatiivisia ja hoito toteutetaan yhteistyössä kunnallisen kotisairaanhoidon kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tarjouksessa esitetyt hinnat ovat siis hoitajan ja lääkärin osalta 30 minuutin rutiinikäyntien hintoja. Sellaisia ei juuri saattohoidossa tehdä. Osoittaakin sekä tarjoajan että palvelun ostajan kannalta ymmärryksen puutetta saattohoitotyön luonteesta.

Turku on alueellisesti pienempi kuin pääkaupunkiseutu, missä Terhokoti toimii. Terhokodissa hoitaja pystyy yhden työvuoron aikana tekemään 3 (–4) järkevää kotikäyntiä. Siis sellaista joista on todellista apua perheelle. Jos käynnin hinta olisi 25,90, ei edes palkkoja pystyttäisi maksamaan.

”Saattohoidossa kotikäynnit ovat luonteeltaan ja sisällöltään erilaisia kuin muussa kotisairaanhoidossa.”

Saattohoidossa kotikäynnit ovat luonteeltaan ja sisällöltään erilaisia kuin muussa kotisairaanhoidossa. On ymmärrettävää, että 30 minuutissa voi käydä ottamassa verenpaineen ja verensokerin, mutta koko perheen tukeminen ja oirehoidon tilanteen selvittäminen ei siinä ajassa onnistu.

Saattohoidon erityisyys on työn laadussa. Tilanteet myös vaihtuvat nopeasti ja kotisairaanhoidolla tulee olla mahdollisuus ja kyky reagoida nopeasti. Lääkärin tulee kyetä hallitsemaan periaatteessa kaikki ne tilanteet, mitä kotona ilmenee. Oli se sitten kipu, hengenahdistus, järkytys, epätoivo, suru tai mikä tahansa vaikea asia mikä kuolemiseen saattaa liittyä.

Ihmiset tarvitsevat erityisosaamista kuolemaan liittyvissä ongelmissaan. Syöpäjärjestöt ovat kehittäneet saattohoitoa Helsingissä, Hämeenlinnassa, Tampereella ja Turussa. Niissä olevat saattohoitoyksiköt tarjoavat portaittaisessa hoitomallissa pyramidin huippua – erityisosaamista.

Turussakin ilmeisesti aiemmissa kilpailutuksissa muualle ohjattuja potilaita lopulta edelleen lähetetään Karinakotiin hankalissa tilanteissa. Sellaisissa, jotka kokeneelle saattohoitoväelle ovat hoidettavissa olevia.

Toivottavasti Turku ei ole hukkaamassa Karinakotiin ja Lounais-Suomen saattohoitosäätiöön hankittua ihmisten hyvää kuolemaa palvelevaa osaamista.