Turun mahdollista tuottaa lämpöenergiaa
ympäristöystävällisesti ja edullisesti
Vastikään 34 vuoden työrupeaman jälkeen Turku Energian Sähköverkkoyhtiön toimitusjohtajan tehtävästä eläkkeelle jääneenä ja turkulaisena veronmaksajana julkisuudessa olleet tiedot energiasuunnitelmista herättävät minussa suurta huolestuneisuutta.
Alueen energiantuotanto keskitettäisiin Turun Seudun Maakaasu ja Energiantuotanto Oy:lle (TSME), josta tulisi Fortumin tytäryhtiö kuntien jäädessä vähemmistöomistajiksi. Turku Energia (TE) luopuisi päästövapaasta ja edullisesta perustuotannostaan luovuttamalla sen TSME:lle samalla kun Fortum vuokraisi ja myöhemmin mahdollisesti myisi TSME:lle Naantalin kivihiilivoimalaitoksen. Lämmön myynti ja jakelu keskitettäisiin TE:aan ympäristökuntien vuokratessa sille kaukolämpöverkkonsa.
Muiden yhtiöiden pyrkiessä kivihiilestä eroon, TE aloittaisi vaihtokaupalla panostukset 50 vuotta vanhaan purkamisikää lähentelevään kivihiilivoimalaan. Ehdotuksen synergiahyödyt ovat saavutettavissa sopimalla ilman omistusjärjestelyjä kuten tähänkin asti, koska osapuolia yhdistää toisiinsa jo Turun Seudun Kaukolämpö Oy:n putki. Kaupunginjohtaja Aleksi Randellin usko (TS 16.11.) ratkaisun hintaa alentavaan vaikutukseen tuo mieleen entisen kaupunginjohtajan uskon toisen valtion pörssiyhtiön lupauksiin tuoda Turkuun lisää telealan työpaikkoja.
Tuleva monipolttoainevoimala sijaitsisi todennäköisesti Naantalissa. Naantalin valtuuston puheenjohtaja, Fortumin entinen kehitysjohtaja ja TSME:n nykyinen toimitusjohtaja Mikko Rönnholm suhtautuu Naantaliin sijoituspaikkana positiivisesti. Kumma kyllä myös turkulaiset poliitikot hyväksyvät pääasiassa turkulaisille lämpöä tuottavan voimalan työpaikkojen sekä yhteisö- ja kiinteistöverojen jäämisen Naantaliin.
Naantali sijaintipaikkana maksaisi turkulaisille sähkönkäyttäjille käyttöaikanaan miljoonia euroja ylimääräisiä kantaverkkomaksuja. Tämä on tilanne jo tälläkin hetkellä, koska Turussa ei ole muista suurista kaupungeista poiketen omaa voimalaitosta. Turun poliitikot syyttävät ympäristökuntia vapaamatkustajiksi ja haluttomiksi kuntayhteistyöhön. Suunniteltu yhteistyö tuskin voisi sujua nykyistä paremmin – naapurikuntien näkökulmasta.
TSME perustettiin rakentamaan kaksi kaasukombivoimalaa sen jälkeen, kun Turun päättäjät olivat joulukuussa 2000 hylänneet TE:n oman voimalaitosehdotuksen. Maakaasuvisiosta ei ole tullut mitään, kuten ei TSME:n jätteenpolttolaitoksestakaan. Nyt 10 vuotta myöhemmin ollaan edelleen lähtöruudussa ja voi kysyä, eikö mitään ole taaskaan opittu.
Turkulaiset kaukolämpöasiakkaat (yli 80% turkulaisista) maksavat lämmöstään kalliin hinnan: Energiateollisuuden mukaan 2009 hinta Turussa oli 60,99 euroa/MWh, mutta muissa suurissa kaupungeissa keskimäärin 53,24 euroa/MWh. Tämä tarkoittaa yli 13 milj. euroa vuotuista lisäkustannusta turkulaisille.
Kun TE:n ei anneta rakentaa lisää, suurimmat asiakkaat tekevät sen itse: Varissuon Lämpö Oy rakentaakin parhaillaan itselleen biolämpökeskusta. Lämmön kustannus olisi vieläkin korkeampi, jos TE:lla ei olisi 30 prosenttisesti omaa edullisempaa tuotantoa. Muut suuret kaupungit eivät ostakaan lämpöään Fortumilta, joka on sijoittajille ilmoittanut tavoittelevansa vähintään 12 prosentin tuottoa pääomalle.
TE:n liikevoitosta 90 prosenttia tulee kaukolämmöstä, joten epäonnistunut kaukolämpöratkaisu romahduttaisi koko yhtiön arvon. Kaupungin kannattaisi ennemmin myydä energiayhtiönsä avoimesti tarjouskisassa yhtenä kokonaisuutena kuin sitoa sen kannattavin liiketoiminto vuosikymmeniksi vain Fortumin kanssa kabineteissa neuvottelemalla. Ehdotetulla järjestelyllä TE asemoidaan siis strategisesti väärin eli vähäkatteiseen myynti- ja jakelutoimintaan samalla kun parempikatteinen tuotanto luovutetaan pois osakkuusyhtiöön.
Turun pitäisi rakentaa Kakolan kallion valmiiksi louhittuun tilaan toinen lämpöpumppu ja Orikedolle valmiiseen tilaan toinen biokattila, jolloin TE:n lämmön omavaraisuus olisi hetkessä jo 50 prosenttia. Lopun lämpöenergian ja sähkön tuottamiseen riittäisi Pansioon ehdotetuista laitoksista (450 MW ja 250 MW) pienempi. Kannattaisi myös hyödyntää Neste Oilin Naantalin jalostamon hukkalämpöä, joka selvitysten mukaan tekisi suuren monipolttoainevoimalan rakentamisen alueelle tarpeettomaksi. Turusta tulisi ensimmäinen kaupunki, joka tuottaisi lämpöenergiansa ympäristöystävällisesti, edullisesti ja ilman ylimääräisiä välikäsiä.