Lukijoilta

Turvallisuus taattava

Mediassa on uutisoitu siitä, että eräät alan vaikuttajat ovat haluamassa vähentää poliisin valtuuksia, jälleen kerran. Nyt haluttaisiin sivistysvaltion nimessä poistaa poliisilta oikeudet kotitarkastuksiin. Tähän liittyen on syytä muistaa, että saimme kuitenkin juuri äskettäin lukea siitä, miten monissa tehdyissä tarkastuksissa on löydetty huumeviljelmiä asunnoista.

Olen itse joutunut toteamaan sen, että taloyhtiöt eivät enää tiedä keitä talon asunnoissa oleilee. Lienee parikymmentä vuotta siitä, kun niin sanottujen kiinteistökohtaisten talokirjojen pitäminen lopetettiin lailla. Nyt on asukkaiden päätettävissä keitä henkilöitä kukin ilmoittaa viranomaisille asunnossaan asuvan. Jos henkilö siis haluaa pakoilla viranomaisia, niin se on oikein lain voimalla tehty varsin helpoksi.

Poliisin oikeudesta puhelinvalvontaan rikollistoiminnan selvittämisessä on keskusteltu useasti. Edelleen on ilmeisesti voimassa laki, jonka mukaan rikoksen valmistelu ei ole lainvastaista hommaa. Miten tämä kaikki on mahdollista!

Oman kodin yksityisyyden aseman on oltava ehdoton. Mutta mikäli kodissasi ei ole mitään hämärää, niin olisiko siis viranomaisen erehdys niin paha asia. Virheellisiä kodin tarkastuksia lienee sattuvan kovin harvoin.

Voidaan syystä kysyä sitä, että kenen etuja oikein ajetaan silloin, kun poliisin toimia rajoitetaan. Kyllä yhteiskunnan turvallisuus on myös sivistysvaltion ensimmäisiä vaatimuksia. Meidän kansalaisten tulisi välttämättä kertoa mielipiteemme näistäkin asioita julkisesti. Mieti sitä!