Lukijoilta

Asumisoikeudessa ei ole kapinaa

Toisin kuin TS Extra ( 27.11.) väitti, ei asumisoikeusasukkaiden keskuudessa ole kapinaa. Siitä on osoituksena 17.11.2010 pidetty asukkaidemme ”parlamentin” Vaso-kokous, jossa käsiteltiin laajasti Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n eli Vason toiminaan liittyviä asioita. Kaikki päätökset tehtiin yksimielisesti. Asialistalla oli myös ensi vuoden toiminta ja asumiskustannukset.

Vasossa hallinto on avointa ja tietoa on tarjolla. Jokaiseen Vaso-kotiin tulee kaksi kertaa vuodessa tiedotuslehti, netin kautta on tarjolla sekä koko Vason että kiinteistökohtaiset talous- ja muut asiatiedot. Toimistossamme Turun Rauhankadulla on matala kynnys tulla, soittaa tai muuten kysyä.

Mielestäni tärkein tilaisuus on kuitenkin Vaso-kiinteistöissä vähintään kerran vuodessa pidettävä asukkaiden kokous, jossa yhdessä isännöitsijän kanssa käydään kaikki asiat läpi. Siellä pääsee itse vaikuttamaan ja saa tietoa.

Kiinteistöissämme asukkailla on suuri valta päättää mm. huoltotyön järjestelyistä ja tehtävistä hankinnoista. Isoissa hankinnoissa joudutaan monesti tekemään valintoja. Asumiskustannusten nousua kontrolloiden päätetään tänä vuonna tehdä yhtä ja siirretään ensi vuoteen toista. Niin on ilmeisesti käynyt TS Extra-jutun Länsinummen esimerkkikiinteistömme leikkipaikalle. Vaso-kokouksessa totesimme, että ensi vuonna erityisen monessa 1990-luvulla valmistuneessa Vaso-talossa kunnostetaan leikkipaikkoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Asumisoikeusjärjestelmä täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Samanikäinen aso-laki on parhaillaan eduskuntamme uudistettavana.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla on pyrkimystä, että asumisoikeustalot muutettaisiin asukkaidensa muodostamien yhdistysten omistukseen. Sellaista muutosta lakiin ei onneksi tule. Vastaavia pieniä yhdistyksiä on jo Suomessakin jouduttu ottamaan vahvempien hoitoon. Ruotsissa monet aso-yhdistykset kriisiyityivät muutama vuosi sitten. Vain suurimmat ja parhailla paikoilla olevat pärjäävät yksin.

Lakimuutos lisää hallinnon avoimuutta ja viranomaisille valvontamahdollisuuksia. Vaso on kuntien omistama julkinen hankintayksikkö. Hankintamme on kilpailutettu ja tuntuvia säästöjä on sitä kautta saavutettu. Tietoa yhtiön asioista on saatavilla ja asukkaat ovat mukana päättämässä yhtiön hallituksessakin. Jos uudet lakipykälät tähän vielä lisää edellyttävät, se luonnollisesti toteutetaan.

Vason asukkaiden käyttövastikkeet nousevat ensi vuoden maaliskuun alussa keskimäärin 1,6 prosenttia. Tänä vuonna korotus oli keskimäärin 0,7 prosenttia. Kiinteistökohtaisesti korotukset toki vaihtelevat paikallisten tarpeiden mukaan. Nyt korotukset eivät ole kovia. Kaksi vuotta sitten ne olivat. Niin ne olivat kaikissa muissakin asumisen hallintamuodissa. Tällä hetkellä saamme kiittää yleistä alhaista lainojen korkotasoa. Yleisesti asumisen hinta kehittyy Suomessa samojen tekijöiden mukaan kaikissa hallintamuodoissa.

Käyttövastikkeina asukkailta kerättävät kaikki rahat jäävät kuntaomisteiseen Vaso-yhtiöön. Ulos Vasosta ei rahaa siirretä. Käyttövastikkeen määrän ilmoitamme aina niin, että se sisältää lämmön, vesiennakon ja laajakaistaliittymän. Hintamme kestävät vertailun vastaaviin muiden hallintamuotojen asuntoihin. Kapina- tai muuttoliikettä ei ole havaittavissa. Siitä mielestäni on osoituksena jatkuvasti hyvä kysyntä myös uusiin kalliimpiin asuntoihimme.