Lukijoilta

Palveluviidakossa alkoholisti ja ex-vaimo

Kirjoittajan mielestä alkoholismista kärsivällä pitäisi olla edunvalvoja, joka varmistaisi, että alkoholisti löytäisi apua.
Kirjoittajan mielestä alkoholismista kärsivällä pitäisi olla edunvalvoja, joka varmistaisi, että alkoholisti löytäisi apua.

Sain puhelun. Ex-miestäni uhkaa häätö. Virkanainen ilmoitti pyyteettömästi minulle asiasta, kun he eivät olleet saaneet asianomistajaa kiinni. Haluan kiittää tästä soitosta ja inhimillisyydestä.

Kiusaantuneena jouduin jälleen mukaan ex-mieheni sotkuihin. Menin katsomaan taas kerran onko lasteni isä elossa. Inhimillisyydestä. Hän oli todella huonossa kunnossa.

Soitin sairaanhoitajalle. Puhuttuaan kanssani, hän totesi että alkoholisti saa kuolla Suomessa kotiin. Hoida itsesi ja kasvata lapsesi, luovu alkoholistin asioiden hoitamisesta, hän sanoi ja kertoi, että tarvittaessa poliisi voi tulla katsomaan miestä ja soittaa ambulanssin apuun.

Sairaanhoitaja siirsi puhelun omalääkärille, hän sanoi soittavansa miehelle. Mies ei ollut vastannut kenellekään moneen kuukauteen. Mitä soitto auttaisi? Mutta Suomen laki määrää, että viranomaisten tulee huolehtia alueen asukkaista. Miten tämä lakipykälä tässä tapauksessa toteutuu?

Kun kutsuin poliisin paikalle, he totesivat näkevänsä, että miehen asiat eivät ole kohdallaan. Paikalle kutsuttu ambulanssi ei korjannut miestä, joka ei enää osaa huolehtia itsestään. Olisi tarvittu miehen suostumus.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Katkaisuasemalta löytyi lopulta paikka. Sieltä lääkärien ja sosiaalityöntekijöiden tutkimusten ja opastusten kautta hänet viikon kuluttua jälleen kotiutettiin.

Entinen puolisoni ymmärtää nyt vihdoin itse sen, että hän ei ymmärrä miten saada apua. Hän ei muista minne luukulle on minkäkin paperin kanssa mentävä ja milloin.

Minä en saa hoitaa asioita virkailijoiden kanssa puhelimessa, koska en ole itse avunhakija. Itsemääräämisoikeus on laki. Asiat kerrotaan ainoastaan asianomaiselle, joka tässä tapauksessa unohtaa kaiken ja sotkee asiat saman tien ja tuskastuu.

Yritän kirjoittaa paperille nimiä ja numeroita, joita kuulen, kun mies puhuu puhelimessa. Yleensä kyseessä olevan asian hoito ei kuulu sille virkailijalle, jolle on soitettu. Miten tämän sotkun voisi lopettaa? Kaikki ovat eriytyneet yksiköikseen ja toinen ei tiedä mitä toinen tekee.

Olen moneen kertaan todennut virkailijoille, että ex-mieheni tarvitsee edunvalvojan ja että hänet pitäisi todeta työkyvyttömäksi. Työvoimatoimisto ilmoittaa edelleen ammatin mukaisista avoimista työpaikoista miehelle, joka ei enää kykene selviämään jokapäiväisestä elämästään yksin.

Alkoholismi on vakava mielen ja ruumiin sairaus. Miksi alkoholisti ei saa apua? Minusta kenenkään ei pitäisi kuolla yksin kotiinsa.