Lukijoilta

Anna mulle tähtipeitto

K

un ihminen kuolee, hän lakkaa olemasta rikas tai köyhä maallisen mittapuun mukaan. Hienot maalliset tunnusmerkit ovat toki kauniita hautajaisissa ja haudan hoidossa. Itse toivoisin kuitenkin niissä yksinkertaisuutta. Ehdottaisin, että jokainen seurakunta antaisi taitaville käsille tehtäväksi valmistaa ”maailman kaunein siunauspeitto”. Olisi kunnia saada oman seurakunnan peitto siunauksen ajaksi. Se tulisi, käyttöön nähden, tarpeeksi vahvan ja ekologisen arkun ”laatikon” päälle. Peitossa voisi olla vaikka tähtitaivas ja rakkauden ja ylösnousemuksen symbolit.

Toinen asia, joka on mietityttänyt jo vuosikymmenien ajan: On kaunista ja kunnioitettavaa kun ihmiset jaksavat pitää omaistensa haudat hyvin hoidettuina. Entäs jos hautoja on tullut hoidettaviksi monen seurakunnan alueelle, ehkä satojenkin kilometrien päähän? On ainainen huono omatunto, mutta kun ikää tulee enemmän ja ei ehkä ole enää autoakaan käytettävänä niin asia vaan vaikeutuu.

Ainahan sitä voi sanoa, että voihan hautojen hoidon maksaa. Jos siis haluaa joka haudalle mennä kynttilän sytyttämään vaikka jouluksi niin voi omaa joulua alkaa viettää ehkä joulupäivänä tai tapanina. Näen niin, että kun sytytän kynttilät kotona on asia ”meidän keskeinen”, mutta jos juoksen ympäri seutuja on se enemmänkin muille näyttämistä.

Ajatus vuokrattavista arkuista on järkevä, sitä voi kehitellä vielä lisää. On vain kysymys ihmisten asenteista ja toisaalta ikiaikaisista tavoista.