Lukijoilta

Suunniteltu harjoitus

Hovirinnan koulun vuosittainen pelastussuunnitelman mukainen harjoitus pidettiin 22.11, johon reagoi Hätääntyneen pikkutytön äiti. (TS 25.11)

Koulun harjoitus koostui kahdesta osasta: poistumisharjoitus ja toiminta uhkaavan tilanteen varalta.

Harjoitus sujui hyvin. Ennen poistumisharjoitusta rehtori kuulutti, suomeksi ja ruotsiksi, että kyseessä on harjoitus. Poistumisharjoituksessa opettaja vei opetusryhmänsä poistumissuunnitelman mukaisesti kokoontumispaikkaan ja ilmoitti ryhmänsä suojelujohtajalle. Koulun 350 oppilasta ja henkilökunta oli kokoontumispaikalla 3,5 minuuttia hälytyksen jälkeen.

Toisen osion ohjeet annettiin kokoontumispaikalla: luokat siirtyvät sisälle, valot sammutetaan ja siirrytään istumaan seinän viereen. Suojelujohtaja käy varmistamassa asian kaikkien luokkien osalta ja kertoo, että harjoitus on ohi, normaali koulutyö voi jatkua. Harjoituksen ohjeistuksessa ja kuluessa ei käytetty asetta eikä tähtäilty ketään.

Valitettavasti yhden opettajan tilannearviointi petti, hän kulki koulun pihalla ja käytävällä viulukotelon kanssa, jonka jotkut oppilaat ovat kokeneet uhkaavaksi tai ahdistavaksi. Tämä tapahtuma ei kuulunut harjoitukseen, siitä ei oltu sovittu etukäteen eikä sillä ollut mitään tekemistä varsinaisen harjoituksen kanssa.

Tulemme jatkossakin vuosittain harjoittelemaan pelastussuunnitelman mukaisesti poistumisharjoituksia ja toimintaa uhkaavien tilanteiden varalta.