Lukijoilta

Meritaimen on saaristomeren uhri

Kirjoittaja on huolissaan meritaimenen tulevaisuudesta.
Kirjoittaja on huolissaan meritaimenen tulevaisuudesta.

Järjestimme perinteisen Airiston syystreffin, mistä on vuosien saatossa muodostunut vetouistelijoitten kauden ”päättäjäiset” sekä tapahtuma, jossa kerätään varoja meritaimen istutuksiin. Noin viisikymmentä venekuntaa kalasti kolme päivää Airiston aalloilla saalistaen yhteensä neljä meritaimenta!

Tulos ei valitettavasti yllättänyt meitä. Trendi on ollut laskeva joka vuosi, vaikka nykyään olemme istuttaneet yli 1000 poikasta yhtä saalistettua taimenta kohti.

Pelkät vesialuemaksut tapahtumasta muodostavat taimenen kilohinnaksi yli 100 euroa. Onneksi yhteistyökumppanimme ja kilpailuun osallistuneet venekunnat nostivat kilohinnan yli 1000 euroon, joten omalta osaltamme voimme jatkaa meritaimenen pelastamisyritystä edelleen.

Meritaimen ei näyttele Suomen kalataloudessa eikä ammattikalastuksessa minkäänlaista roolia, joten kalatalouspolitiikassa se on täysin velvoiteistutusten ja vapaaehtoistyön varassa. Tämä tarkoittaa käytännössä lajin sukupuuttoon ajautumista. Ainoa pelastus saattaa olla, että kuhan ja siian kannat romahtavat sille tasolle, ettei kenenkään kannata kalastaa saaristomeren alueella.

Tämä kauhu skenaario on valitettavasti lähempänä, kuin moni uskookaan.

Viime eduskuntavaalien alla tapasin monia kansanedustajaehdokkaita, jotka kirkkain silmin kertoivat yhtenä puolueensa pääteemoista olevan itämeren, ja erikoisesti saaristomeren tilan kohentaminen. Nyt pyydänkin avoimena kirjeenä puolueiden edustajilta vastausta siihen, miten he ovat konkreettisesti vaikuttaneet saaristomeren, ja sen kalakannan elinvoimaisuuteen.

Kiitämme niitä kalastuskuntia ja vesialueiden omistajia, jotka mahdollistivat tapahtumamme ja antoivat mahdollisuuden auttaa meritaimenta.