Lukijoilta

Linnakaupungista kantakaupunkia

Tuleeko Linnakaupungista kantakaupunkia vai ei, sen ratkaisee alueen yksityiskohtaisempi suunnittelu, pohtii kirjoittaja.
Tuleeko Linnakaupungista kantakaupunkia vai ei, sen ratkaisee alueen yksityiskohtaisempi suunnittelu, pohtii kirjoittaja.

Olen ymmärtänyt niin, että Turun Linnakaupungin suunnittelussa on kyse keskustan laajentamisesta, ei siitä, että tehtäisiin uusi esikaupunki tai lähiö. Alueen kaavoitus perustuu siihen, että eteläosa lähellä linnaa rakennetaan matalammin, mutta alueen pohjoisosaan taas voitaisiin tehdä korkeampia taloja, jopa 35-kerroksinen pilvenpiirtäjä.

Tuleeko Linnakaupungista kantakaupunkia vai ei, sen ratkaisee alueen yksityiskohtaisempi suunnittelu. Nykyiset suunnitelmat eivät kaikilta osin ole tarpeeksi kaupunkimaisia. Taloja on ilmeisesti tarkoitus sijoittaa säännönmukaisiin muodostelmiin, mutta ei kuitenkaan varsinaisiksi kortteleiksi.

Kaupunkimaiseen rakentamiseen kuuluu se, että puistot ja muut viheralueet rajataan selvästi asuinkortteleista. Rakennetaan mieluummin muutama riittävän iso puisto, kuin sijoitellaan puut hajanaisesti joka puolelle aluetta. Esimerkiksi kaikkien katujen varsille ei tarvitsisi istuttaa puita. Sen sijaan umpikortteleiksi rakennettujen talojen sisäpihoista olisi mahdollista tehdä puutarhatyyppisiä asukkaiden ajanviettopaikkoja, jotka olisivat suojassa liikenteen melulta. Vaikka kadun puolen ikkunoista ei näkyisi välttämättä puita, sisäpiha olisi puistomainen. Lisäksi aivan lähietäisyydellä olisi iso kaupunkipuisto.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Alueen palvelut tulisi sijoittaa rakennusten alakerroksiin. Varsinkaan minkäänlaista erillistä ostoskeskusta ei pitäisi rakentaa. Isoillekin elintarvikemyymälöille olisi tilaa, kunhan vain käytettäisiin mielikuvitusta, eikä sorruttaisi perinteisiin ratkaisuihin.

Alueen kaavoittamiseksi on nähty paljon vaivaa, vaikka valmis suunnitelma olisi ollut olemassa, nimittäin Jungin yleiskaava vuodelta 1922.

Mielestäni Linnakaupungin rakentamisessa tulisi mahdollisuuksien mukaan ottaa tämä suunnitelma huomioon.

Talot olisivat tietenkin moderneja, mutta useiden eri arkkitehtien suunnittelemia ja eri rakennusliikkeiden rakentamia. Näin alueesta tulisi omaleimainen ja vaihteleva, jollainen kantakaupungin pitääkin olla.