Lukijoilta

Lisääntyvän sähkömagneettisen säteilyn
vaikutukset lapsiin ja nuoriin huolestuttavat

Lapsen oikeuksien päivänä haluaisin kiinnittää huomiota seuraavaan vakavaan asiaan: Lastemme kasvuympäristöä kuormittaa kiihtyvää vauhtia lisääntyvä sähkömagneettinen säteily.

Monet jopa esikouluikäiset lapset käyttävät päivittäin matkapuhelinta, koteihin ja kouluihin asennetaan langattomia verkkoja ja koulujen ja lastentarhojen läheisyyteen rakennetaan matkapuhelintukiasemia. Samalla tiedetään, että useissa tutkimuksissa sähkömagneettiseen säteilyyn on yhdistetty erilaisia terveysongelmia kuten päänsärky, depressio, keskittymisvaikeudet, unihäiriöt, nuorten käytöshäiriöt ja erilaiset kasvaimet.

Tutkimusten mukaan lapset ja nuoret ovat aikuisia herkempiä sähkömagneettiselle säteilylle, koska heidän elimistönsä on vasta kehittymässä ja säteily pääsee tunkeutumaan syvemmälle.

Lisäksi he ehtivät elämänsä aikana altistua pidempään kuin me nykyaikuiset.

Monissa maissa sähkömagneettisesta säteilystä lapsille aiheutuva uhka on otettu vakavasti. Esimerkiksi Ranskassa lapsille ei saa markkinoida matkapuhelimia, eivätkä puhelimet siellä niin kuin eivät Italiassakaan saa olla päällä koulussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Saksassa säteilyturvakeskus suosittelee kouluihin kiinteitä verkkoja langattomien sijaan.

” Suomi on (ollut) tunnettu teknologisen kehityksen
kärkimaana, mutta asian kääntöpuolikin on
tunnustettava ja siitä on
otettava vastuu.”

Englannissa opettajien ammattiyhdistys suhtautuu kielteisesti kouluissa sijaitseviin langattomien verkkojen tukiasemiin ja kannettavien tietokoneiden langattomiin yhteyksiin.

Venäjän säteilyturvakeskus varoittaa eri sairauksien ja kasvainten riskeistä niillä lapsilla, jotka käyttävät lapsena kännykkää ja muita langattomia laitteita.

Itse asiassa myös Suomen Säteilyturvakeskus suosittaa lasten matkapuhelinaltistuksen vähentämistä, mutta kuinka moni vanhempi tai opettaja tätä edes tietää?

Olen huolissani lisääntyvän sähkömagneettisen säteilyn vaikutuksesta lastemme terveyteen.

Ensisijaisesti huoleni liittyy siihen kärsimykseen, jota me aikuiset osin ymmärtämättömyyttämme aiheutamme lapsillemme. Lisäksi kyse on vakavasta kansanterveydellisestä ja -taloudellisesta uhkasta.

Suomi on (ollut) tunnettu teknologisen kehityksen kärkimaana, mutta asian kääntöpuolikin on tunnustettava ja siitä on otettava vastuu.