Lukijoilta

Musta mörkö tiellä

M

itä pimeämpi ja synkempi ilma, sitä mustemmissa ja synkemmissä ihmiset, ainakin jalankulkijat liikkuvat. Kun mustaan maahan vielä sataa räntää tai vettä, on musta mörkö valmis.

Musta mörkö ilmaantuu autotielle yllättäen. Jos mörkö kääntää katseensa, sen ehtii huomata, muuten ei, ellei sitten tunne töytäisyä. Vaaleat kasvot näkyvät pimeässäkin, mustat vaatteet eivät.

Muotigurut jossain palatseissaan päättävät, milloin pitää hameen helmaa lyhentää tai pidentää, millainen kaulus tai solmion sijainen tulee miehellä olla. Nuorten muodin luojat päättävät, kuinka vinossa kupupäinen lippis pitää olla, vai onko taas vuoro pitää lakkia väärinpäin.

Eikö näitä muotiguruja voisi saada yhteistyöhön. Jos he määräisivät ja idolit ja muut julkkikset näyttäisivät mallia, saattaisi kulkumuoti muuttua. Musta olisikin yhtäkkiä ei-must, vaalea olisi cool. Kävelijät pukeutuivat sitä vaaleampia asuja ylleen mitä synkempää ulkona on. Tulisivat huomatuiksi.

Lenkkeilijät ovat viime aikoina kiitettävästi pukeneet ylleen heijastusliivejä. Heijastimet heiluvat. Juoksijan tai pyöräilijän havaitsee jo kaukaa. Pienillä lapsilla näkee heijastimia, mutta nuorisolla harvemmin. Vanhemmilla vieläkin vähemmän.

Asenteita on pyritty muokkaamaan, mutta tulos on jäänyt laihaksi. Muotigurut ja tv-julkkikset onkin haastettava mallia antamaan. Ehkä sitä kautta päästään mustista möröistä eroon.