Lukijoilta

Vesi saastuu huolestuttavalla nopeudella

Vesistöjemme ja metsiemme tilanne on kirjoittajan mielestä menossa huolestuttavaan suuntaan.
Vesistöjemme ja metsiemme tilanne on kirjoittajan mielestä menossa huolestuttavaan suuntaan.

Palatessani Etelän matkalta, huomasin kuinka metsien lisäksi vesistömme ovat muuttuneet vihreiksi. Suomen Finnairin ilmalaivan kiertäessä ja odottaessa lentokentälle laskeutumisvuoroaan, sen akkunasta näyteikkunan tavoin avautui minulle kirkkaassa syyspäivässä vesistöjemme tilanne.

Vedet ovat rehevöityneet ja levä levinnyt Etelä-Suomen Rannikoiden vesistöihin. Huolestuttava on tilanne myös Lapin matkailukeskusten läheisyydessä ja valunta-aluiden vesistöissä! Miksi mediamme vaikenee?

Tätä pahaa tilannetta todistaa myös uimarantojen käyttäjät. Missä on meidän verovaroin ylläpitämä Ympäristöministeriö ja heidän tuhatpäiset palkollisensa. Missä ympäristöjärjestöt vinkumassa vain rahaa itsellensä?

Maat ja vedet saastuvat ihmisten väärien ja itsekkäiden toimien seurauksena. Vesivessaa vetäessäsi luulet pääseväsi ongelmasta kivasti eroon, mutta kuinkas käyneekään? Aineesta on katoamattomuuden laki. Se vain muuttaa muotoaan.

Luu tulee vetävien käteen myös Turun Aurajoen varressa, kunhan vain valmistuu koko läänin paskan purkuputki Itämereen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tarvitsemme nopeita toimia veden ja maan säilyttämiseksi terveenä. Tämä sukupolvi on kuluttanut Suomessa ainakin kymmenkertaisen väestömäärän verran ympäristöä ja vettä maailman väestöön verraten. Suomessa lasketaan yhden ihmisen kuluttavan 30 000 litraa vettä vuodessa. Mutta kun siihen lisätään teollisuus, liikenne ja valmistus, veden kulutus täytyy kertoa ainakin kahdellasadalla henkilöä kohden. Suomen todellinen väestömäärä ympäristönkulutukseen on siten ainakin 50 miljoonaa.

Maataloudella olisi jo aikansa kehittää vesistönsuojelua käytännössä kuin tukiensa osalta. Samaan aikaan haja-asutusalueiden vedensuojelusta käydään Eduskunnassa täyttä kalpakkaa! Tyhjänpuhujien jälkeen ei yleensä jää kuulijan käteen yhtään mitään!

Samaan aikaan kun vedet ja maa jatkavat saastumistaan. Näyttäisi kuin valtioviisaus olisi kadonnut.Vedestä, joka on kaiken elämän elementti, käydään vain vallan huipulle tavoittelevaa keskustelua!

Kuvittelemme ympäristöasioiden olevan hyvin Suomessa. Ajatelkaa missä mennään koko maailman osalta? Tiedän, että siivoaminen ja asioiden korjaaminen on aloitettava jokaisen omasta sydämestä.

Ympäristönhoidossa tarvitsemme nopeasti kokonaan uudenlaista asennemuutosta, informaatiota, koulutusta, hallinnon rakenteiden uudistamista, rahoituksen parempaa kohdentamista ja tositoimia.

Ympäristöasioissa Suomi voisi olla YMPÄRISTÖINNOVAATIOSUOMI!

Ystävällisesti metsä ja ympäristöasioista