Lukijoilta

Havaintoja valojen käytöstä

VT 8:lla lauantaina 27.3. Raisio–Mynämäki–Raisio hivenen suttuisessa säässä vastaani ajoi kymmenittäin yksisilmäisiä autoja ja toistakymmentä täysin valotonta, myös poliisin upouusi Toyota-partioauto. Jonkin verran oli ”päivävaloja”, mitä käytetään mielestäni usein liian pimeälläkin.

Joukossa oli myös pari Skodaa, joilla paloivat pelkästään sumuvalot, vai ovatko ne niitä ojavaloja. Valtakunnan rajoilla on kai edelleen tauluissa määräys käyttää ajovaloja? Maanantain Auto ja liikenne -liitteessä oli myös valoasiaa, missä valoasiantuntija väitti, että rekisterivalo pitäisi palaa päivävalojen kanssa. Tämä EU:n määräys lienee ihan uusi, koska ajan VW-pakettiautoa, 4 v, jossa rekisterivalo syttyy vasta kun valokatkaisija käännetään ”yöasentoon”. Tässä asennossa vasta voi käyttää pitkiä valoja. Kyseisellä autolla ei periaatteessa voi ajaa ”väärillä” valoilla, eikä ollenkaan ilman valoja.

Vanhalla Volvollani ei myöskään voi ajaa ilman valoja (eikä myöskään jää valot päälle kun sammuttaa auton). Miksi tällaisia vanhoja ”keksintöjä” ei voisi asettaa ehdoksi uusien autojen tyyppihyväksyntään?