Korkeakoulujen opiskelijavalinnan
uudistussuunnitelma epäonnistunut
Olen kauhulla seurannut Opetusministeriön työryhmän ehdotusta ylioppilastutkinnon painoarvon merkittävästä lisäämisestä korkeakoulujen opiskelijavalinnassa. Tämä tarkoittaa sitä, että yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutukseen haetaan jatkossa pääosin todistusvalintojen kautta, ilman korkeakoulujen pääsykokeisiin osallistumista. Vielä enemmän minua ihmetyttää se, että Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtajakin (TS 24.3.) kannattaa kyseistä uudistusta.
Toteutuessaan uudistuksesta seuraa ainakin kolme merkittävää asiaa. Ensinnäkin nuoret vedetään entistä aikaisemmin yhä tiukemmalle, kun kilpailu koulutuspaikoista siirtyy aikaisemmaksi.
Jo nyt monilla lukiolaisilla on kovat paineet koulunkäynnistään, ja mikäli uudistusehdotus toteutuu, tulemme näkemään entistä enemmän loppuun palaneita ja psyykkisesti vaurioituneita nuoria. Toiseksi, hakijoita aiemmin yliopiston pääsykokeisiin valmistava valmennuskurssibisnes ei suinkaan lopu (kuten on esitetty eräänä perusteena uudistukselle) vaan siirtyy nyt keskiasteelle. Uudistus ei siis lisää sosiaalista tasa-arvoa.
Kolmanneksi, sellaiset nuoret, joilla olisi edellytyksiä korkeakouluopiskeluun, mutta joille koulunkäynti ei ole syystä tai toisesta maittanut, jäävät oman onnensa nojaan. Tällaisilla nuorilla ei ole enää mahdollisuutta paikata tilannettaan menestymällä pääsykokeissa mikäli ne poistuvat. Miten tällaisille nuorille tulee jatkossa käymään?
Minulla on myös henkilökohtainen syy vastustaa uudistusta. Itse en kouluaikoinani koskaan menestynyt opinnoissani hyvin. Rämmin lukion läpi jotenkuten. Kuitenkin lukion jälkeen oppi alkoi äkkiä maittaa.
Oli minun onneni, että yliopistossa oli pääsykokeet, sillä pääsykokeissa parhaiten menestyneet pääsivät sisään pelkän pääsykokeen perusteella, jolloin lukiopapereilla ei ollut merkitystä.
Tiedän myös lukuisia ihmisiä, jotka eivät olleet hyviä koulussa, mutta jotka ovat myöhemmin pärjänneet opinnoissaan hienosti. Nuorten koulutusurille ei siis saa rakentaa esteitä liian aikaisin.