Lukijoilta

Sdp vaatii muutosta
palvelusetelin käyttöön

Sosialidemokraatit ovat olleet alusta saakka kriittisiä palvelusetelien käyttöönotolle palvelujen järjestämisessä. Kaupunginvaltuustossa hyväksyttiin tammikuussa 2007 palveluohjelma. Esityksessä oli mukana palvelusetelin käyttöönotto, mitä siis Sdp oli pääosin vastaan. Kritiikkiä esitti Sdp:n lisäksi Vasemmistoliitto.

Ehdoksi setelin käyttöönotolle laitettiin, että setelin arvon tulee olla se, minkä käyttäjä tarvitsee, eikä vain osa siitä. Jos esimerkiksi pienituloiselle kaupunkilaiselle tehdään 3 000 euron operaatio, ei 1 000 euron palvelusetelistä ole juurikaan apua. Esillä oli myös malli, että setelistä tehtäisiin tulosidonnainen.

Peruspalvelulautakunta hyväksyi syyskuussa 2009, että palveluseteliä kokeillaan päivähoidossa. Arvona oli kaupungin omana työnä tuotetun päivähoidon kuukausihinta. Sittemmin on osoittautunut, että hinta on eräiltä osin liian pieni johtuen hintojen noususta.

Sdp katsoo, että palvelusetelin arvoa pitää tarkastaa siten, että palvelun käyttäjien maksama osuus ei nouse tai sitten pitää palata takaisin ostopalveluihin päivähoidon osalta. Nykyinen sopimus päättyy heinäkuun 2010 lopulla.