Lukijoilta

Rohkeita poliitikoita tarvitaan

Päätoimittaja Riitta Monton kolumni rasismista (TS 21.3.) oli hyvä ja rohkea tässä ajassa. Tällaisia kannanottoja sekä asiantuntijoiden haastamista esiin tarvitaan todella tänään!

Rehti ja rohkea maahanmuuttoasioista vastaava ministeri Astrid Thors on ollut ehkä turhankin lojaali ja korrekti.

Rohkeiden ministerien riviin astui myös Suvi Linden, kun hän oli todennut aiotun mediamaksun epätasa-arvoiseksi tasaveroksi. Päättäväisesti hän haluaa asian uudelleen selvittämistä ja etenkin eduskunnalta, siis kansanedustajilta, aitoa mielipidettä!

Pääministeri Matti Vanhasen ajatukset, joita on päätynyt työryhmiin (komiteoihin) nollasumma peliksi, eivät mielestäni osoita rohkeaa politiikkaa. Niissä ei näy selvästi ihmisten tasavertaisuuden puolustaminen eikä tulevaisuuden yhteiskuntarauhaa vahvistavat toimet, vaan lähinnä talouselämän vaatimukset. Kun ahtaajien lakko päättyi, pääministeri Vanhanen piti tuota pikaa aiheellisena selvittää työelämän ns. avainryhmien lakko-oikeuksien rajoittamismahdollisuuksia - ehkä kieltämistäkin. Tässäkin hän laittoi itsensä likoon, mutta ei kylläkään ihmisen puolesta.

Mitkä ovat avaintöitä? Kaikki työ on avaintyötä sitä tarvitsevalle ihmisille, ihminen vaan ei ole avainasemassa, koska ihmisen voi korvata toisella – vaikkapa Aasiassa asuvalla

Historiasta oppineena pitäisi tietää, että jos poliitikotkin alkavat katsoa asioita vain laskelmoivasti pitäen osaa kansalaisista ja maahan muuttaneista hyödyllisinä ja osaa ihmisistä, etenkin maasta turvaa hakeneita, yhteiskunnan rasitteena, puhkeaa piilevä yltiönationalismi ja rasismi helposti tarttuvaan vaiheeseen.

Hyvä viesti tuli pääministeri Vanhaselta sunnuntaina 21.3. Ylen haastattelutunnilla, kun hän vaati kaikilta puolueilta selvän pesäeron tekemistä rasismista.

Martti Strömmer