Lukijoilta

Latinan kielen tulevaisuudesta

Kouluverkkoratkaisujen yhteydessä kaupunginvaltuusto päätti kesäkuussa 2009, että Klassikon koulu lakkautetaan 31.7.2013. Samassa yhteydessä päätettiin lakkauttaa Juhana Herttuan lukio, joka käytännössä siirtyy Klassikon koulutiloihin. Tarkoituksena on, että Klassikon nykyisessä koulurakennuksessa toimii 1.8. 2013 alkaen noin 650 opiskelijan lukio. Samassa rakennuksessa toimii myös Turun Iltalukio, jossa on noin 1 500 opiskelijaa. Tarkoituksena on, että Klassikon koulurakennuksessa on noin 2 150 päivä- ja iltaopiskelijaa, jotka toimivat lukiokoulutuksen tarpeisiin kunnostetuissa tiloissa.

Klassikon peruskoulussa on tällä hetkellä 309 oppilasta. Näistä 170 opiskelee latinaa valinnaisena aineena. Muista oppilasta 118 tulee koulun omalta oppilasalueelta Varissuolta ja Pääskyvuorelta. Lisäksi peruskoulussa käy muitakin oppilaita. Tilojen rajallisuuden sekä päivä- ja iltalukion tarpeita ajatellen on mahdotonta, että peruskoulu jatkaisi edelleen samoissa tiloissa.

Kaupunginvaltuusto linjasi yleisemminkin, että tulevaisuudessa peruskoulut ja lukiot toimivat Turussa eri rakennuksissa. Samanlaisia linjauksia on tehty muissakin kunnissa. Klassikon koulurakennuksen osalta ei ole syytä poiketa yleisestä linjauksesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Klassikon peruskoulun Pääskyvuorella ja Varissuolla asuvat oppilaat jatkavat koulua vuoden 2013 jälkeen Nummenpakan koulussa. Nykyisiä Klassikon oppilaita muutos ei käytännössä koske, koska he kasvavat ulos peruskoulusta ennen muutosta.

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto käsittelee 21.3. vaihtoehtoja, millä tavoin ja missä latinan kielen opiskelua jatketaan peruskoulun osalta vuoden 2013 jälkeen. Todennäköisimmät vaihtoehdot ovat Topeliuksen ja Puropellon koulut. Molemmissa peruskouluissa on tarpeeksi tilaa noin 170 latinan kielen opiskelijalle, koulut ovat halukkaita vastaanottamaan oppilaat ja lisäksi molemmat koulut ovat hyvin tavoitettavissa.

Käsitys siitä, että latinan kieltä voi opiskella vain Eskelinkadun ja Linnakadun kulmatontilla on kummallinen ja historiallisestikin tarkasteltuna näköalaton. Turun kaupungilla ei ole mitään aikomusta lopettaa tai vähentää latinan kielen opetusta peruskoulun osalta.

Opetustoimi ei aio tehdä esitystä vuoden 2009 kouluverkkoratkaisun purkamisesta, koska siihen ei ole ilmennyt mitään syytä. Päinvastoin. Esimerkiksi Tampereen kaupungin ratkaisut helmikuulta 2010 osoittavat, että Turussa tehdyt ratkaisut ovat perusteltuja ja valtakunnallisten trendien mukaisia.