Lukijoilta

Postilaatikkojen uusjako

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Kuka on postilaatikkojen ryhmittelypäätöksen takana, kysyy kirjoittaja.
TS/Ari-Matti Ruuska
Kuka on postilaatikkojen ryhmittelypäätöksen takana, kysyy kirjoittaja.

TS:ssa 20.1. kirjoitetaan postilaatikkojen uusjaosta. Kirjoituksesta käy ilmi miten lain mukaan jakeluyhtiöllä on oikeus ryhmitellä postilaatikot haluamallaan tavalla. Turun kaupungin kiinteistölaitos ja Itella (jakeluyhtiö) ovat tehneet suunnitelmia yhdessä, hieno juttu mutta missä vaiheessa kysytään asiakkaiden (postin saajan) mielipidettä?

Laissa lukee seuraavasti: "Kunta on velvollinen sallimaan kirjelähetysten keräilyssä ja jakelussa tarvittavien laitteiden ja vähäisten rakennelmien, kuten postilaatikkojen, sijoittamisen asemakaavassa osoitetuille yleisille alueille, milloin sijoittamista ei voida muulla tavoin järjestää postiyrityksen ja postin saajan kannalta kohtuullisella tavalla ja kohtuullisin kustannuksin."

Eli laki sanoo yksiselitteisesti "...milloin sijoittamista ei voida muulla tavoin järjestää postiyrityksen ja postin saajan kannalta kohtuullisella tavalla ja kohtuullisin kustannuksin". Nyt joku on päättänyt, ettei postilaatikkojen sijoittamista voida jatkaa vanhoilla omakotialueilla kuten tähän asti. Perustelut kuitenkin puuttuvat, kuka on tämän päätöksen takana?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Laissa lukee myös "Jos asianosaiset eivät sovi postilaatikkojen sijoittamisesta, siitä määrää kunnan rakennusvalvontaviranomainen ottaen huomioon kysymykseen tulevan paikan muun käytön ja tarkoituksenmukaisen postitoiminnan vaatimukset. Kunnan rakennusvalvontaviranomaisen tulee ratkaisussaan ottaa huomioon myös Viestintäviraston 14 §:n nojalla antamat yleiset ohjeet." Mielestäni jakeluyhtiöllä ei ole oikeutta ryhmitellä postilaatikkoja haluamallaan tavalla.

Postilaatikot omissa ryhmissä, jossa jokainen laatikko on erilainen tulee olemaan kaupunkikuvallisesti kamala näky.

Uskon, että turkulaiset omakotiyhdistykset yhdessä keskusjärjestönsä TPK:n kanssa vastustavat postilaatikkojen ryhmittelyä kadun varsille.

Tomi Viitanen

Puheenjohtaja Vasaramäen Omakotiyhdistys r.y.