Lukijoilta

Veteraaneille se apu
mikä heille kuuluu

TS:ssa 8.11. ja 12.11. julkaistuissa artikkeleissa oli sotaveteraanien asioihin puututtu juuri siten kuin minä veteraanina olen nämä puutteet kokenut.

Veteraanien kuntoutukseen ilmoittauduin vasta 1995, kun yhden miehen yrittäjänä en saanut aikaa ennen.

Näissä kuntoutuksissa, kun vähänkin oli useampi veteraani yhdessä, kysyttiin, josko olette saaneet jotain etuuksia näistä kerätyistä miljoonista ja aina oli vastauksena lähes 100-prosenttisesti, ettei ole saaneet.

Olin viimeksi kuntoutuksessa 2007 ja valtion kassan nimissä eräs kassan johtajista kertoi miten kuntoutusrahoitus on noussut melkein tuplasti ja nyt jokainen veteraani pääsee joka vuosi kuntoutukseen.

Nousin ylös ja kerroin, että ei ainakaan Turussa ole päässyt. Ja vielä kuntoutuksen aikaa on alennettu aikaisemman ohiammutun osalta 14 vrk:sta 10 vrk:een. Avohoitoja nyt kyllä annetaan välivuosina.

Tilaisuuden jälkeen meillä oli useita spontaaneja "turpakonferensseja" ja sain yllättäen kuulla, että pienemmillä paikkakunnilla on jokavuotisen kuntoutuksen lisäksi vielä soitettu huonokuntoisista lähtien, jopa toisen kerran samana vuonna, kun rahaa on ollut vielä jäljellä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valtion kassa antaa kunnille korvamerkittyä rahaa veteraanien lukumäärän mukaan, jokaiselle yhtä paljon. Yhteinen epäilyksemme oli, että korvamerkitty raha on otettu kunnan kassaan ja korvamerkintä on unohdettu.

Minulla on hyvä ystäväni sotaveteraani. Molemmat, vaimo myös, ovat varsin huonokuntoisia. Heille tuodaan arkipäivänä ruoka kotiin ja viikonloppuisin lapset tekevät ruokaa ja siivoavat. Lääkkeitä on kummallakin vanhuksista kymmeniä päivittäin.

Ruoka tulee yksityisfirmasta ja omalla kustannuksella. Tyttärien yrityksistä huolimatta eivät ole saaneet mitään ylimääräisiä, eivätkä ole saaneet niitä koskaan. Kuinka paljon tällaisia tapauksia on?

Sodasta palaamiseen ei liittynyt minkäänlaisia henkisiä apuhenkilöitä. Useilla oli pahimmassa tapauksessa joutuminen "hullujen huoneeseen", niin ettei uskottu sodasta johtumiseen. No siellä ainakin tulivat. Näitä oli tietysti harvassa, mutta yksikin näitä kohtaloita olisi liikaa.

Uskon, että lähes jokaisella oli näistä armottomista kokemuksista jotain oireita. Minutkin vaimo löysi usein sängyn alta hiestä märkänä. Kuljin jonkin koetun tapahtuman tiimoilla.

Rintamaveteraani malli -23